Arhiva

Stefanović: Republika Srbija unapredila politiku borbe protiv terorizma

25.04.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Rusiji, na sastanku visokih predstavnika za pitanje bezbednosti, da je terorizam poslednjih godina značajno promenio scenu međunarodne bezbednosti, koja se morala prilagoditi novoj stvarnosti u kojoj teroristi mogu doslovce da napadnu bilo koga, bilo gde i bilo kada, sa namerom da izazovu što veću štetu i ubiju što više ljudi...
Stefanović: Republika Srbija unapredila politiku borbe protiv terorizma
Stefanović: Republika Srbija unapredila politiku borbe protiv terorizma
Stefanović: Republika Srbija unapredila politiku borbe protiv terorizma
Stefanović: Republika Srbija unapredila politiku borbe protiv terorizma
Stefanović: Republika Srbija unapredila politiku borbe protiv terorizma

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Rusiji, na sastanku visokih predstavnika za pitanje bezbednosti, da je terorizam poslednjih godina značajno promenio scenu međunarodne bezbednosti, koja se morala prilagoditi novoj stvarnosti u kojoj teroristi mogu doslovce da napadnu bilo koga, bilo gde i bilo kada, sa namerom da izazovu što veću štetu i ubiju što više ljudi.

Govoreći na sastanku u Sočiju na temu „Evolucija strategije i taktike međunarodnih terorističkih organizacija“ ministar Stefanović je naglasio da je terorizam postao suroviji, a teroristički napadi daleko nasilniji, kao i da su teroristi izgradili finansijske mreže koje ih čine samoodrživim.

Ministar Stefanović se posebno osvrnuo na region Zapadnog Balkana za koji je rekao da predstavlja značajan prostor za regrutovanje članova i simpatizera Islamske države koji se bore u Siriji i Iraku.

“Prema podacima Evropola oko 800 terorista sa prostora Zapadnog Balkana do sada se pridružilo Islamskoj državi na Bliskom istoku. Od toga, najveći deo boraca dolazi iz Bosne i Hercegovine i sa teritorije samoproglašenog Kosova. Poseban izazov za Srbiju predstavlja složena bezbednosna situacija u našoj južnoj pokrajini, koja je poznata po značajnom broju ekstremista povezanih sa Islamskom državom, ali nažalost međunarodna zajednica, koja ima aktivnu ulogu na Kosovu, do sada je uglavnom ignorisala ovu činjenicu”, rekao je ministar Stefanović.

On je objasnio da je ključni segment borbe protiv terorizma u Republici Srbiji, imajući u vidu da je to globalni fenomen, intenzivna i kontinuirana saradnja sa drugim državama i relevantnim međunarodnim organizacijama.

“Republika Srbija prepoznaje nekoliko bezbednosnih rizika u vezi sa terorizmom. Pre svega, to je problem boraca Islamske države koji potiču iz Srbije, a koji su trenutno u Siriji i Iraku, ili su se vratili kući. Nedavno je u Srbiji grupa od sedam terorista koji su se borili za Islamsku državu, ali su takođe bili uključeni u regrutovanje novih boraca i finansiranje njihovih troškova, osuđeni su na kumulativnu kaznu od 67 godina zatvora, što ilustruje odlučnost Republike Srbije da se suoči sa ovim izazovom. Takođe, šalje i čvrstu poruku potencijalnim teroristima da naša država neće tolerisati nikakav oblik ekstremizma”, poručio je ministar Stefanović.

Na sastanku u Rusiji ministar Stefanović je rekao da je jedna od odlika modernog globalnog terorizma njegova povezanost sa organizovanim kriminalom.

“Spona između kriminala i terorizma je potpuno nova pojava i neke terorističke organizacije zarađuju znatne količine novca od trgovine drogom ili ljudima. Na primer, Evropol procenjuje da se do 40 odsto terorističkih akcija u Evropi delimično finansira kriminalom.Teroristi su efikasno iskoristili nove komunikacione tehnologije. Mobilni telefoni, bežične internet mreže i društeni mediji u velikoj meri su doprineli komunikaciji i umrežavanju terorista”, rekao je ministar Stefanović.

Prema rečima Stefanovića sveukupne promene koje su transformisale globalni terorizam dovele su do toga da on postane najveća bezbednosna pretnja.

“Iako je jasno da će i dalje mnogo više ljudi stradati u saobraćajnim nezgodama, a ne od ruke terorista, sam užas na slikama i snimcima terorističkih napada i eksplicitnog nasilja koje ga prati, učinili su svetsku političku i bezbednosnu scenu potpuno promenjenom. Verovatno će to biti slučaj i u budućnosti” smatra Stefanović.

Na kraju izlaganja pred brojnim visokim zvaničnicima koji se bave pitanjem bezbednosti Stefanović je rekao da je Republika Srbija unapredila politiku borbe protiv terorizma u poslednjih nekoliko godina i da deluje dosledno i odgovorno u obavljanju svojih dužnostina na polju implementacije rezolucija UN-a u vezi sa borbom protiv terorizma.

“Srbija, kao centralna zemlja Balkana, svesna je svoje pozicije i uloge i nastaviće da gradi kapacitete kako bi osigurala regionalnu bezbednost i efikasnu borbu protiv terorizma, uključujući poboljšanje saradnje i koordinaciju sa svim zemljama regiona, ali i sveta, u borbi protiv terorističkih pretnji”, zaključio je Stefanović.