Arhiva

Uhapšena kriminalna grupa osumnjičena da je obezbeđivala falsifikovana biometrijska dokumenta

22.03.2017.
MUP

Beograd

Broj: 229/17

22. mart 2017. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su šest osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe licima iz kriminogene sredine, uz novčanu naknadu, obezbeđivali falsifikovanu dokumentaciju neophodnu za izdavanje biometrijskih dokumenta Republike Srbije.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje isprave  i zloupotreba službenog položaja uhapšeni su D.K. (1983), koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe, M.N. (1983), D.V. (1964), V.J. (1976) i zaposleni u Odseka za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Gradske opštine Surčin B.J. (1975).

Uhapšen je i policijski službenik  Policijske uprave u Užicu R.Š. (1983), a za jednim osumnjičenim policija intenzivno traga.

Postoje osnovi sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe od januara 2015. do novembra 2016. godine, na teritoriji Beograda i Užica, uz naknadu od 8.000 do 16.000 evra, obezbeđivali zainteresovanim licima iz kriminogene sredine falsifikovanu dokumentaciju neophodnu za izdavanje biometrijskih dokumenata Republike Srbije, na osnovu kojih su im u policiji izdavana biometrijska dokumenta u kojima se nalazila fotografija zainteresovanih lica sa tuđim ili u određenim slučajevima, nepostojećim ličnim podacima.

Na ovaj način organizovana kriminalna grupa je, kako se sumnja, ostvarila protivpravnu imovinsku korist od najmanje 70.000 evra.

Postoje osnovi sumnje, da je D.K., kao organizator grupe, angažovao osumnjičene M.N., B.S. i V.J., sa zadatkom da stupaju u kontakt sa zainteresovanim licima i ugovaraju izradu dokumenata, pripremaju fotografije lica, nabavljaju dokumenta, podnose zahteve...

Osumnjičeni B.J., kao zaposleni u Odseku za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Gradske opštine Surčin, sumnjiči se da je izrađivao falsifikovane podatke u izvodima iz matične knjige rođenih i matične knjige državljana na originalnim obrazcima ili je, u zavisnosti od situacije, samo pribavljao i predavao M.N. i B.S. nepopunjene ''blanko'' obrasce, u koje su se, nakon dostavljanja D.K., naknadno unosili lažni lični podaci.

Osumnjičeni D.V. se tereti da je falsifikovao stare lične karte i dokumenta koja se prilažu uz zahtev.

Policijski službenik R.Š. se tereti da je, koristeći službeni položaj zaposlenog na radno mestu suzbijanje opšteg kriminaliteta, pribavljao lične podatke za osobe čiji se identitet koristio za izradu biometrijskih dokumenata.

Postoje osnovi sumnje da je R.Š. proverama preko JIS sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, zloupotrebljavajući pristupne šifre, lozinke i identifikacione kartice svojih kolega dolazio do ličnih podataka osoba, koji su korišćeni da zainteresovana lica iz kriminogene sredine dobiju drugi odnosno novi identitet.

R.Š je kako se sumnja proveravao lične podatke preminulih osoba, lica koja su se nalazila na višegodišnjem izdržavanju zatvorskih kazni ili je dolazio do podataka uz čiju pomoć je izmišljao nove, u evidencijama državnih organa Republike Srbije nepostojeće lične podatke, koje su zainteresovana lica koristila prilikom podnošenja falsifikovane dokumentacije za izdavanje biometrijskih dokumenata.

Na osnovu te falsifikovane dokumentacije, referenti u policijskim stanicama, misleći da se radi o originalnoj dokumentaciji, po službenoj dužnosti, unosili su takve podatke u informacioni sistem Ministarstva unutrašnjih poslova, usled čega su takvi podaci bili uključeni u javni saobraćaj na osnovu kojih su takva lica dobijala nov identitet na osnovu izdatih biometrijskih dokumenata.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.