Arhiva

Potpisan sporazum o donaciji informatičke opreme

12.04.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat potpisali su danas sporazum o donaciji informatičke opreme, vredne 380.000 dolara, koja će srpskoj policiji omogućiti efikasniju borbu protiv svih vidova kriminala...
Potpisan sporazum o donaciji informatičke opreme
Potpisan sporazum o donaciji informatičke opreme
Potpisan sporazum o donaciji informatičke opreme
Potpisan sporazum o donaciji informatičke opreme
Potpisan sporazum o donaciji informatičke opreme

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat potpisali su danas sporazum o donaciji informatičke opreme, vredne 380.000 dolara, koja će srpskoj policiji omogućiti efikasniju borbu protiv svih vidova kriminala.

„Ova donacija omogućiće povezivanje policijskih stanica u Beogradu sa centrom za kriminalističku analitiku, što će doprineti efikasnijem radu beogradske kriminalističke policije, ali i omogućiti bolji uvid i analizu događaja na terenu i efikasnije suprotstavljanje svim vidovima kriminala“, istakao je Stefanović.

Ministar je objasnio da potpisani sporazum predstavlja nastavak saradnje Republike Srbije i SAD u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i na polju unapređenja rada policije.

„Za Srbiju je važno da SAD ostanu naš partner u borbi protiv terorizma.

Srbija je spremna i da radi na unapređenju znanja naših policijskih službenika i da iskoristi dobra iskustva i znanje eksperata iz SAD, koji su već uložili više stotina radnih sati obučavajući naše ljude, što je veoma važno za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republiku Srbiju“ rekao je Stefanović.

On je ukazao da je današnja donacija deo višegodišnjeg projekta vrednog 1,1 milion dolara.

„Zahvalio bih se ambasadoru, ljudima iz ICITAP-a i Ambasadi koji su pomogli da naši ljudi u prethodnim godinama dobiju priliku da uče od izuzetnih eksperata na FBI akademiji i u „Džordž Maršal“ centru, što je doprinelo da srpska policija bude jedna od najrespektabilnijih u regionu“, zaključio je Stefanović.

Ambasador Skat istakao je da je američka ambasada ponosna što može da pomogne srpskoj policiji i podsetio da je današnja donacija nastavak projekta započetog 2010. godine.

„Izgradnja snažnih veza između srpskih i američkih profesionalaca u oblasti sprovođenja zakona je vredan i važan deo odnosa naše dve zemlje. Kriminal ne poznaje granice i za nas je od vitalnog značaja da se međusobno podržavamo i radimo zajedno“, rekao je Skat.

On je naveo da je pomenuti projekat značajan za bezbednost na granicama, borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

„Uveren sam da smo zajedno ostvarili veliki uspeh i u borbi protiv trgovine ljudima, krijumčarenja, ilegalne trgovine narkoticima i terorizma, a sve u duhu obeležavanja više od 100 godina prijateljstva između Srbije i SAD.  Moja Vlada ostaje posvećena ovom programu i prijateljstvu sa Srbijom“. zaključio je Skat.