Arhiva

Potpisan Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018"

17.05.2018.
Marić: Želeo bih da naglasim da je predstojeća međunarodna civilna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2018“ terenska civilna vežba koja pruža šansu civilnim strukturama državnih organa koje se prevashodno bave zaštitom i spasavanjem da i u zajedničkom radu sa timovima iz različitih zemalja, provežbaju svoje kapacitete, a sve u cilju jedinstvenog odgovora u vanrednim situacijama.
Potpisan Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija
Potpisan Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija
Potpisan Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija
Potpisan Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija
Potpisan Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija

Povodom održavanja Međunarodne terenske vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018" koja će biti održana u oktobru 2018. godine, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić i direktor predstojeće vežbe ispred Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije Klaudiu Zojkaš potpisali su danas Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe.

„Želeo bih da naglasim da je predstojeća međunarodna civilna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2018“ terenska civilna vežba koja pruža šansu civilnim strukturama državnih organa koje se prevashodno bave zaštitom i spasavanjem da i u zajedničkom radu sa timovima iz različitih zemalja, provežbaju svoje kapacitete, a sve u cilju jedinstvenog odgovora u vanrednim situacijama“, rekao je pomoćnik ministra Marić.                                           

Vežba koja će biti održana u oktobru ove godine u zajedničkoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije i Evroatlanskog koordinacionog centra za vanredne situacije, prema njegovim rečima, ima za cilj unapređenje bezbednosti i zaštitu života građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa.

„Upravo iskustva iz poplava 2014. godine pokazala su značaj međunarodne saradnje kada je 14 zemalja sa 22 tima i oko 600 spasilaca nesebično pomagalo građanima Republike Srbije. Svesni smo da je razmena najboljih praksi i naučenih lekcija iz vanredne situacije zajedno sa umrežavanjem stručnjaka iz oblasti zaštite i spasavanja, neophodna u efikasnom odgovoru, uključujući i efikasno upravljanje vanrednim situacijama“, naglasio  je Marić.

On je takođe istakao da je ova vežba prilika da sve institucije koje u Republici Srbiji čine jedinstven sistem zaštite i spasavanja provežbaju svoje kapacitete za odgovor u vanrednim situacijama, ali i prilika da se upoznaju sa tim kako rade i čime raspolažu međunarodni timovi iz partnerskih zemalja.

 „Iskoristio bih ovu priliku i da se zahvalim organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova kao i ostalim ministarstvima i organizacijama u Republici Srbiji na preduzetim aktivnostima kako bi se predstojeća međunarodna terenska vežba kvalitetno organizovala i održala“, rekao je Marić.

Šef Kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo Odeljenja za politička pitanja i bezbednosnu politiku u sedištu NATO-a Džejms Meki, rekao je da se nacije iz celog sveta okupljaju na ovaj način kako bi zajedničkim snagama uvežbavale reagovanje na vanredne situacije.

„Ovo nije vojna vežba već vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija koja će omogućiti civilno-vojnim snagama, iz NATO-a i partnerskih zemalja, koje su deo prvog odgovora na vanredne situacije, da rade zajedno, a sve u cilju spasavanja života ljudi“, poručio je Meki i istakao važnost saradnje međunarodnih timova podsetivši na poplave koje su pogodile Srbiju 2014. godine.
 
Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2018“ biće održana u periodu od 8-11. oktobra 2018. godine na teritoriji opština Mladenovac i Aranđelovac, gde se očekuje oko 30 timova  iz 29 zemalja i to timovi za spasavanje iz ruševina, medicinski timovi, timovi za spasavanje i rad na vodi i timovi za otklanjanje posledica hemijsko-biološko akcidenata.