Arhiva

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu

21.05.2018.
Javna rasprava o Nacrtu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu, koju je organizovao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, održana je danas u Beogradu...
Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu
Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu
Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu

Javna rasprava o Nacrtu zakona o dobrovoljnom vatrogastvu, koju je organizovao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, održana je danas u Beogradu.

Nacrtom zakona o dobrovoljnom vatrogastvu, stvoriće se jasno definisana prava i obaveze dobrovoljnih vatrogasnih društava, finansiranje, obezbeđivanje sredstava za programske aktivnosti kao i bolje uslove rada dobrovoljnih vatrogasaca.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je važno afirmisati ovaj vid društvene aktivnosti i ohrabriti mlade ljude da se uključe i doprinesu dobrobiti svoje zajednice.

„Kako je osnovna uloga dobrovoljnih vatrogasnih društava pre svega operativnog karaktera, posebno ističemo da je predloženim rešenjem uspostavljen sistem registracije i kontrole od strane ministarstva samo za ona društva koja u svom sastavu poseduju operativnu vatrogasnu jedinicu, čime se postiže vraćanje doborovoljnog vatrogastva ulozi koju bi trebalo da ostvaruju“,rekao je Marić.

On je istakao i važnost formiranja vatrogasnih društava čiji su članovi spremni da učestvuju u gašenju požara, ali i u vanrednoj situaciji kada je potrebna podrška i pomoć profesionalnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova, pa se na taj način doprinosi i efikasnosti profesionalnog sastava.

Marić se zahvalio Programu UN za razvoj (UNDP), Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, kao i Stalnoj konferenciji gradova i opština na podršci i pomoći tokom izrade zakona.

Predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Mihajlović je istakao da će novi zakon značajno unaprediti dobrovoljno vatrogastvo u Srbiji.

„Želim da se najiskrenije zahvalim potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću koji je prepoznao važnost ove teme, ulogu i značaj vatrogastva u Srbiji, kao i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova i načelniku Sektora za vanredne situacije Predragu Mariću na višegodišnjem trudu da dobrovoljno vatrogastvo dobije mesto koje mu pripada“, rekao je Mihajlović.

On je poručio da je cilj ovog zakona da se dobrovoljno vatrogastvo uvrsti u red evropskih vatrogasnih organizacija, što će omogućiti veću sigurnost i bezbednost građana i imovine.