Arhiva

Stefanović održao predavanje polaznicima 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane

28.03.2018.
Stefanović, koji je danas na Vojnoj akademiji u Beogradu održao predavanje na temu „Suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu kao važan segment politike nacionalne bezbednosti Republike Srbije“, istakao je da bez međunarodne saradnje i razmene informacija bezbednosnih službi nije moguć efikasan odgovor na pretnje od terorizma...
Stefanović održao predavanje polaznicima  7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane
Stefanović održao predavanje polaznicima  7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane
Stefanović održao predavanje polaznicima  7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane
Stefanović održao predavanje polaznicima  7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je za efikasan odgovor na pretnje od terorizma neophodna dobra koordinacija državnih organa, njihovo snaženje i međusobna povezanost, kao i čvrsta saradnja na međunarodnom nivou.

Stefanović, koji je danas na Vojnoj akademiji u Beogradu održao predavanje na temu „Suprotstavljanje  ekstremizmu i terorizmu kao važan segment politike nacionalne bezbednosti Republike Srbije“, istakao je da bez međunarodne saradnje i razmene informacija bezbednosnih službi nije moguć efikasan odgovor na pretnje od terorizma.

„Međunarodna saradnja sa drugim zemljama je stalna i intenzivna. Osim klasične saradnje kroz Interpol, Europol i SELEC, Republika Srbija ima i bilateralnu saradnju sa velikim brojem država, što nam omogućava obimnu razmenu podataka. Takođe, poseban akcenat je i na regionalnoj saradnji, jer  razmena informacija i pravovremeno reagovanje mogu da spasu živote. Republika Srbija nastaviće posvećeno da  radi na sprečavanju svih potencijalnih terorističkih delovanja“, istakao je ministar.

Stefanović je, kao primer, naveo dobru saradnju i razmenu informacija između graničnih policija tokom migrantske krize.

„Upravo su dobra saradnja graničnih policija i razmena informacija o licima koja mogu biti nosioci rizika dovele do toga da od 2015. godine do danas na teritoriji Republike Srbije nema značajnijih krivičnih dela počinjenih od strane migranata ili nad njima. Od 2015. kroz našu zemlju prošlo je 1,5 milion ljudi i zahvaljujući ogromnom  naporu i radu bezbednosnih službi građani nisu osetili bilo kakvu vrstu nesigurnosti“, naglasio je Stefanović.

Govoreći o povezanosti organizovanog kriminala i terorizma, ministar je ukazao da se novac za finansiranje terorizma neretko obezbeđuje kroz kriminalno delovanje, uglavnom kroz narkotrafiking.

Stefanović je istakao da Služba za borbu protiv terorizma i ekstremizma i druge službe bezbednosti prate sve događaje i pojave koji mogu biti povezani sa radikalizacijom i ekstremizmom.

„Na taj način se trudimo da u korenu sasečemo i preventivnim delovanjem sprečimo nastajanje terorističkih ćelija koje bi eventualno mogle da izazovu bio kakvu vrstu ugrožavanja bezbednosti naših građana“, naglasio je Stefanović.

Predavanju na Vojnoj akademiji su prisustvovali polaznici 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, 61. klase Generalštabnog usavršavanja i 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja.