Arhiva

Donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije

17.08.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da će donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije, koja se sastoji od rafting i spasilačkih čamaca i druge opreme, pomoći u formiranju interventnih spasilačkih timova i još efikasnijem radu vatrogasaca-spasilaca...
Donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije
Donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije
Donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije
Donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije
Donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije
Donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da će donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije, koja se sastoji od rafting i spasilačkih čamaca i druge opreme, pomoći u formiranju interventnih spasilačkih timova i još efikasnijem radu vatrogasaca-spasilaca.

„Donirana oprema, vredna oko milion i po evra, biće raspoređena u organizacione jedinice u celoj Srbiji i pomoći će u formiranju interventnih spasilačkih timova, doprineće većoj bezbednosti građana Republike Srbije i pomoći vatrogascima-spasiocima u najsloženijim operacijama koje obavljaju u vanrednim situacijama“, rekao je Stefanović nakon obilaska donirane opreme.

Stefanović je precizirao da se donacija sastoji od 12 rafting i 12 spasilačkih čamaca, 12 prilikolica za čamce, sedam plutajući spasilačkih platformi i 29 LED reflektora sa agregatima, koji pomažu vatrogascima-spasiocima prilikom noćnog rada.

Ministar je dodao da donacija obuhvata i 100 dvodelnih i 115 jednodelnih ronilačkih odela, 11 kompresora za vazduh , 107 motornih testera, 14 inverter agregata i 118 dvodelnih radnih kombinezona.

Prema njegovim rečima, jedan deo opreme vatrogasno-spasilačke jedinice već koriste.

„Posao naših kolega u Sektoru za vanredne situacije je da spasavaju živote građana u poplavama, požarima, zemljotresima i drugim prirodnim  katastrofama, koje nije uvek lako predvideti. Zato je važno da vatrogasci, ljudi iz civilne zaštite i ostali koji su deo Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji pružaju pomoć na terenu, budu dobro obučeni, kvalitetno opremljeni, sa dobrom zaštitnom opremom i sredstvima“, naglasio je Stefanović.

Zahvalivši se Vladi Japana na doniranoj opremi, ministar je istakao značaj višegodišnje uspešne saradnje između dve zemlje, koja se, između ostalog, ogledala i u pomoći prijatelja kada je to najpotrebnije.

„Nećemo zaboraviti dugogodišnju pomoć prijatelja iz Japana. U vreme velikih poplava, maja 2014. godine, Vlada Japana uputila je pet miliona evra pomoći Srbiji, a građani ove prijateljske zemlje više od dva miliona evra donacija“, istakao je Stefanović.

Ambasador Japana Đunići Marujama odao je priznanje ministru Stefanoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova na trudu koji ulažu u prevenciju efekata prirodnih nepogoda i zahvalio se Sektoru za vanredne situacije na uspešnom korišćenju doniranih japanskih sredstava.

„Nadam se da donirana oprema već doprinosi poboljšanju kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova u efikasnom odgovoru na izazove koje stvarju prirodne nepogode na teritoriji čitave Srbije“, rekao je Marujama.

Ambasador je ukazao da se u Japanu često dešavaju poplave i da zato ova zemlja prepoznaje važnost oporavka.

„Zbog svega toga Vlada Japana je do sada Republici Srbiji pružila pomoć od 8,7 miliona evra koja se ogleda u obnovi rečnih nasipa u šest opština u Srbiji, kao i vrtića i škola u pogođenim oblastima“, precizirao je Marujama i istakao da pomoć nije jednosmerna.

„Prilikom velikog zemljotresa koji je pogodio istočni Japan pre nekoliko godina narod Srbije nam je nesebično pružio veliku materijalnu i moranu podršku. Takođe, i kada su nedavno jake kiše i poplave pogodile zapadni Japan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić su nam u ime Vlade Republike Srbije uručili značajnu pomoć vrednu pola miliona evra, koju je obezbedila Vlada Republike Srbije“, naglasio je Marujama.

Ambasador se zahvalio Srbiji na toj podršci i istakao da na ovaj način narodi Srbije i Japana grade odnos zasnovan na duhu uzajamne pomoći.