Arhiva

Vučić: Najveća pomoć žrtvama – da pravdu ne tražimo selektivno

01.06.2018.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju konferencije povodom pokretanja trogodišnjeg projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ da su žrtve često onemogućene da zahtevaju pravdu i poručio da je zato naš posao da to uradimo umesto njih...
Vučić: Najveća pomoć žrtvama – da pravdu ne tražimo selektivno
Vučić: Najveća pomoć žrtvama – da pravdu ne tražimo selektivno
Vučić: Najveća pomoć žrtvama – da pravdu ne tražimo selektivno
Vučić: Najveća pomoć žrtvama – da pravdu ne tražimo selektivno
Vučić: Najveća pomoć žrtvama – da pravdu ne tražimo selektivno

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju konferencije povodom pokretanja trogodišnjeg projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ da su žrtve često onemogućene da zahtevaju pravdu i poručio da je zato naš posao da to uradimo umesto njih.

„Najveća pomoć koju možemo da pružimo svim žrtvama je da pravdu ne tražimo selektivno. Srbija mora da ima jasnu politiku u ovoj oblasti u skladu sa evropskom praksom, kao i funkcionalne mehanizme delovanja za njeno sprovođenje“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, često ne samo žrtve, nego i njihovo bliže i dalje okruženje, još dugo trpe posledice zločina.

„Ima naročito gnusnih i teških krivičnih dela zbog kojih se čitavo društvo oseća izneverenim, povređenim, zbog kojih se u ljudima pojavi sumnja u pogledu ispravnog funkcionisanja sistema vladavina prava. Naša je dužnost da se borimo da se to promeni i da stvorimo sistem koji će pravdu i žrtve da štiti“, istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da vladavina prava nije konačno dostignuće, već da je ona stalna obaveza.

„Pravda ne sme da postoji samo u sudovima, ona mora da bude deo čitavog sistema. Veoma je teško postići pravdu, učiniocu zločina izreći pravu kaznu i omogućiti kasniju rehabilitaciju, a žrtvi zadovoljenje pravde i povraćaj u stanje pre zločina“, rekao je Vučić i dodao da moramo i možemo da učinimo sve kako bi zaštita žrtava, svedoka i svih drugih učesnika u krivičnom postupku bila sigurnija, brža i standardizovana.

Predsednik je istakao da u zaštiti žrtava nema mesta improvizaciji i snalaženju od slučaja do slučaja, posebno kada je reč o ranjivim grupama stanovništva i deci.

Vučić se zahvalio Evropskoj uniji koja je obezbedila novac za realizaciju ovog projekta kao i Misiji OEBS-a na podršci u njegovoj realizaciji.

Direktor policije Vladimir Rebić istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznalo značaj ovog projekta čiji će rezultati dovesti do sistemskog rešenja koje će učesnicima u krivičnom postupku omogućiti adekvatnu i pravovremenu zaštitu tokom istrage i suđenja.

„Država i njene institucije su garant obezbeđenja istih prava i jednakih šansi za bezbedan i siguran život svih građana. Ovaj projekat koji kao država sprovodimo sa našim partnerima iz Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju daće značajan doprinos u postizanju našeg, ne samo državnog, već i društvenog cilja, a to je efikasna zaštita i prava svih učesnika u krivičnom postupku“, naglasio je direktor policije.

Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih zadataka je promena percepcije građana u Srbiji u pogledu postojanja institucionalne pomoći u službi za podršku žrtvama i svedocima u Srbiji.

„U okviru svojih nadležnosti, a u cilju što boljeg informisanja kako žrtava i svedoka tako i šire javnosti, učestvovaćemo u kampanji kako bi javnost upoznali sa pravcima razvoja sistema podrške žrtvama i svedocima, kao i o alatima i kanalima komunikacije u ovom procesu“, rekao je direktor Rebić.

Ministarka pravde Nela Kuburović zahvalila se na dugogodišnjoj podršci delegacije Evropske unije i OEBS-u kada je reč o unapređenju položaja žrtava i svedoka u krivičnom postupku, kao i drugim međunarodni partnerima kao što su Svetska banka i UNICEF.

Govoreći o projektu, šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici je rekao da se radi o pitanju koje utiče na svakodnevni život običnih ljudi, ali i o pitanju važnom za evropske integracije Srbije.

„Uvereni smo da će Srbija učiniti sve kako bi postigla rezultate“, zaključio je Fabrici.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac ocenila je da je ovaj projekat važan za sistematsko unapređenja položaja oštećenih i svedoka čija prava moraju biti ostvarena u praksi na adekvatan i efikasan način uz razumevanje njihovih potreba i položaja.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je današnji događaj samo inicijalni korak u trogodišnjem projektu Misije i partnera iz Republike Srbije, državnih institucija i čitavog društva, koji je omogućen donacijom Evropske unije.