Архива

Одржан семинар: "Форензички третман лица места код насиља у породици и кривичних дела из области полних слобода"

28.11.2017.
Учесници семинара, који се спроводи у оквиру српско шведског пројекта, имали су прилику да чују како се трагови после извршених кривичних дела насиље у породици и против полне слободе, проналазе, фиксирају, пакују, транспортују, као и које се све мере примењују како би се заштитили и били валидни за доказивање у кривичном поступку...
Одржан семинар:
Одржан семинар:
Одржан семинар:

Осми по реду семинар на тему "Форензички третман лица места код насиља у породици и кривичних дела из области полних слобода", који се спроводи у оквиру српско шведског пројекта, одржан је данас у Београду.

Учесници семинара имали су прилику да чују како се трагови после извршених кривичних дела насиље у породици и против полне слободе, проналазе, фиксирају, пакују, транспортују, као и које се све мере примењују како би се заштитили и били валидни за доказивање у кривичном поступку.

Помоћник директора полиције Звездан Радојковић, рекао је да је семинар одржан у 19 подручних полицијских управа, као и да је планиран у осталим.

„Пошто су у питању кривична дела која се веома тешко доказују, веома је важно на прави начин форензички обрадити лице места“, навео је Радојковић.

Заменик начелника Национално криминалистичко - техничког центра Лазар Нешић, рекао је да су кривична дела у партнерским односима специфична и да стандардном методологијом није једноставно обезбедити материјалне доказе.

„Када се догоди насиље у породици или сексуално злостављање посебна пажња се посвећује жртви, која је извор кључних информација, али неретко она није у стању да сарађује, па је због тога кључно прикупити све доказе на лицу места“, истакао је Нешић.   

Маја Живановић из Канцеларије шведске полиције у Београду казала је да је, од 2004. године, сарадња са српском полицијом веома добра.

„Учимо једни од других, нисмо само ми вама преносили знања и искуства, него смо и ми доста научили од вас“, рекла је она.

Носилац пројекта је Национално криминалистичко - технички центар, а реализује се кроз семинаре у којима учествују припадници полиције, тужилаштва, суда, радници центра за социјални рад, медицинских установа и невладних организација.