Arhiva

"Srbija među 40 zemalja sveta koje evidentiraju podatke o saobraćajnim nezgodama"

17.10.2018.
Direktor policije Vladimir Rebić poručio je danas, prilikom otvaranja 27. zasedanja Međunarodne grupe za podatke i analizu bezbednosti saobraćaja (IRTAD), da u Srbiji poslednjih godina postoji trend smanjenja poginulih u saobraćajnim nezgodama, ali da postoji prostor za napredak...
Otvaranje 27. zasedanja Međunarodne grupe za podatke i analizu bezbednosti saobraćaja (IRTAD)
Otvaranje 27. zasedanja Međunarodne grupe za podatke i analizu bezbednosti saobraćaja (IRTAD)
Otvaranje 27. zasedanja Međunarodne grupe za podatke i analizu bezbednosti saobraćaja (IRTAD)

Direktor policije Vladimir Rebić poručio je danas, prilikom otvaranja 27. zasedanja Međunarodne grupe za podatke i analizu bezbednosti saobraćaja (IRTAD), da u Srbiji poslednjih godina postoji trend smanjenja poginulih u saobraćajnim nezgodama, ali da postoji prostor za napredak.

Rebić je na sastanku ove međunarodne organizacije u Beogradu, naglasio dobru saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, koja je organizator ovog skupa, i naveo da su zajedničkim radom ušli u red četredesetak zemalja u svetu koje na adekvatan način evidentiraju sve oklonosti i sve podatke o saobraćajnim nezgodama.

„Zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja radimo jednu aplikaciju koja je će biti od koristi pripadnicima saobraćajne policije, pre svega starešinama u svim područnim policijskim upravama. Oni će zahvaljujući analizi podataka moći da usmeravaju aktivnosti saobraćajne policije.“ rekao je Rebić, dodajući da se nada da će od 1. januara sledeće godine aktivnosti saobraćajne policije biti usmerene prevashodno na one tačke gde se događaju saobraćajne nezgode zbog kojih ljudi stradaju.

Rebić je ukazao i na statistiku kada je reč o poginulima na srpskim putevima.

„U Srbiji postoji trend smanjenja broja stradalih na putevima. Na početku ovog veka imali smo oko 170 poginulih na 1 milion stanovnika, a 2008. smo adekvatnim merama uspeli taj broj da spustimo na 120. Prošle godine na srpskim putevima na milion stanovnika stradalo je oko 80 ljudi. Ako se taj trend nastavi do kraja godine, na kraju ove godine taj broj će biti 75. Naravno da još uvek nismo zadovoljni, jer je ova brojka u najrazvijenijim evropskim zemljama“ izjavio je Rebić.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević je izrazila zadovoljstvo što se ovakav skup odražava u Beogradu i što smo domaćini jednoj od najreferentnijih svetskih organizacija koja se bavi bazom podataka o sabraćajnim nezgodama.

„Htela bih da se zahvalim ministru Nebojši Stefanoviću i direktoru policije Vladimiru Rebiću na svesrdnoj pomoći i podršci, jer bez toga Agencija za bezbednost saobraćaja ne bi danas bila punopravni član ove organizacije, kao i Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja i drugh važnih institucija u svetu. Očekujemo da će se u najskorijem periodu podaci o saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile naći u najznačajnijoj međunarodnoj bazi podataka i postati deo zvanične statistike i svih izveštaja ove oranizacije“ rekla je Milošević.

Profesor Fred Vegman koji je predsednik IRTAD-a se zahvalio domaćinima na pozivu i gostoprimstvu i istakao da su kvalitetni podaci od velikog značaja, a da je stvaranje baze podataka i njihova analiza ključna aktivnost ove organizacije.

Republika Srbije je punopravni član IRTAD-a od 1. januara 2016. godine, a trenutno članstvo u grupi ima više od 80 organizacija iz 40 država.