Arhiva

Hrkalović: Eventualni prijem tzv. „Kosova“ u članstvo Interpola predstavljao bi kršenje međunarodnog prava

17.10.2018.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović istakla je danas u razgovoru sa ambasadorima Alžira Abdelhamidom Šebšubom i Tunisa Seifom Režebom da bi eventualni prijem tzv. „Kosova“ u članstvo Interpola predstavljao kršenje međunarodnog prava, kao i da bi tim činom bila prekršena pravila i procedure ove međunarodne organizacije...
Državni sekretar MUP-a Dijana Hrkalović sa ambasadorima Alžira Abdelhamidom Šebšubom i Tunisa Seifom Režebom
Državni sekretar MUP-a Dijana Hrkalović sa ambasadorima Alžira Abdelhamidom Šebšubom i Tunisa Seifom Režebom
Državni sekretar MUP-a Dijana Hrkalović sa ambasadorima Alžira Abdelhamidom Šebšubom i Tunisa Seifom Režebom

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović istakla je danas u razgovoru sa ambasadorima Alžira Abdelhamidom Šebšubom i Tunisa Seifom Režebom da bi eventualni prijem tzv. „Kosova“ u članstvo Interpola predstavljao kršenje međunarodnog prava, kao i da bi tim činom bila prekršena pravila i procedure ove međunarodne organizacije.

Eventualni prijem tzv. „Kosova“ u ovu međunarodnu organizaciju, kako je istakla Hrkalović, predstavljao bi pre svega kršenje pravno obavezujuće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Ona je podsetila i da pravila i procedure Interpola definišu da članice ove organizacije mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN.

Eventualna odluka o prijemu tzv. „Kosova“ u članstvo, kako je ocenila Hrkalović, bila bi politička odluka koja bi proizvela nesagledive posledice za sve članice ove međunarodne organizacije.

Time bi, kako je dodala, bila ugrožena i ekspertska priroda Interpola.

Hrkalović se zahvalila Alžiru i Tunisu na njihovom nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“ i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub ukazao je da je stav te države o nepriznavanju tzv. „Kosova“ poznat i naglasio da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Ambasador Tunisa Seif Režeb istakao je da je spoljnopolitički stav te države nepromenjen i da ne priznaju tzv. „Kosovo“.