Arhiva

Stefanović: Očekujemo da tzv. „Kosovo“ neće biti primljeno u Interpol ni ove godine

23.10.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je danas da očekuje da tzv. „Kosovo“ neće biti primljeno u Interpol ni ove godine...
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je danas da očekuje da tzv. „Kosovo“ neće biti primljeno u Interpol ni ove godine.

„Podsetio bih da je Interpol na prošlogodišnjem zasedanju usvojio Rezoluciju koja propisuje da zemlje koje traže prijem u Interpol moraju biti članica UN ili imati status posmatrača u UN, a tzv. „Kosovo“ nije ni jedno ni drugo. Ne mogu ni da zamislim da bi ugledna i profesionalna policijska organizacija kakva je Interpol pogazila sopstvenu Rezoluciju i zato ne očekujem da će tzv. „Kosovo“ biti primljeno u članstvo“ naveo je Stefanović.

On je istakao i da se nada da države članice Interpola neće kršiti međunarodno pravo, niti dozvoliti politizaciju ove policijske organizacije.   

„Osim što bi prijem tzv. „Kosova“ predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, ne treba ni da podsećamo na opštepoznatu činjenicu da samoproglašene prištinske institucije nisu u stanju da osiguraju ni minimum bezbednosti za građane koji žive u našoj južnoj pokrajini. Potpuni je apsurd da ljudi koji su sami na Interpolovim poternicama zbog najtežih krivičnih dela sada žele da odlučuju o tome ko treba da im se pridruži na toj listi, ali ne na osnovu pravno utemeljenih argumenata, već u montiranim procesima čiji je scenario unapred poznat“ rekao je Stefanović.

Kako je naglasio, nesumnjivo je da bi bivšim pripadnicima terorističke organizacije OVK prijem tzv. „Kosova“ u Interpol služio za revanšizam prema srpskom stanovništvu, pre svega prema pripadnicima policije i vojske koji su branili narod u južnoj srpskoj pokrajini.

„Oni taj prijem svakako ne žele zbog borbe protiv kriminala. Činjenica da već postojeće kanale komunikacije putem UNMIK-a sa Interpolom apsolutno ne koriste i da nemaju nikakvu razmenu informacija, jasno govori da im policijska saradnja nije cilj. Zato ne očekujem da će članice Interpola podržati zahtev tzv. „Kosova“ i dozvoliti politizaciju ove profesionalne organizacije“ zaključio je Stefanović.