Архива

Хркаловић: Србија ће наставити да гради капацитете како би осигурала регионалну безбедност и ефикасну борбу против тероризма

13.06.2018.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић поручила је данас на Међународном форуму о унутрашњој безбедности у Израелу, да је Република Србија као централна земља Балкана свесна своје позиције и улоге, и да ће настави да гради капацитете како би осигурала регионалну безбедност и ефикасну борбу против тероризма, укључујући побољшање сарадње и координацију са свим земљама региона, али и света...
2018_06_13_Hrkalovic_Izrael

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић поручила је данас на Међународном форуму о унутрашњој безбедности у Израелу, да је Република Србија као централна земља Балкана свесна своје позиције и улоге, и да ће настави да гради капацитете како би осигурала регионалну безбедност и ефикасну борбу против тероризма, укључујући побољшање сарадње и координацију са свим земљама региона, али и света.

„Регион Западног Балкана представља значајан простор за регрутовање чланова Исламске државе који се боре у ратовима у Сирији и Ираку. Према подацима Европола око 800 терориста са простора Западног Балкана до сада се придружило борбама на Блиском истоку. Од тога, највећи део бораца Исламске државе долази из Босне и Херцеговине и са територије Косова и Метохије“, навела је Хркаловић.

Она је истакла да посебан изазов за Републику Србију представља сложена безбедносна ситуација на територији Косова и Метохије, која је позната по значајном броју екстремиста повезаних са Исламском државом и другим терористичким организацијама.
 
„Министарство унутрашњих послова Републике Србије улаже значајне напоре у борби против тероризма. Наш фокус је на раном откривању лица која желе да се прикључе терористичким организацијама у страним државама, као и на активностима особа које су се вратиле у Србију. У Србији је до сада због учествовања у терористичким организацијама на страним ратиштима првостепено осуђено седам лица на укупну казну затвора од скоро 70 година. Наш циљ је јасан и подразумева смањење пропагирања радикалних идеологија и спречавање регрутације потенцијалних терориста и пресецање канала финансирања и комуникације“, навела је Хркаловић.

Она је подсетила да је Србија Акционим планом Националне стратегије за спречавање и борбу против тероризма предвидела више стратегијских циљева.

„У борби против тероризма треба посветити пажњу спречавању и сузбијању насилног екстремизма и радикализације који ка њему воде и зато је неопходно уложити максималне напоре у њихову превенцију, посебно када су у питању млади и разумевање изазова са којима се суочавају. Посебну пажњу треба усмерити на превенцију радикализације младих преко интернета, односно на праћење и уклањање онлајн садржаја који промовишу тероризам и насиље“, рекла је Хркаловић.

Она је истакла и да важан сегмент у превенцији представља и концепт рада полиције у заједници, коме је у фокусу успостављање партнерства и поверења између полиције и грађана.