Архива

Међународнa теренскa вежбa управљања последицама ванредних ситуација "СРБИЈА 2018"

26.02.2018.
Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић отворио је данас у Београду главну планску конференцију која ће трајати до 1. марта као део припремних активности за организовање Међународне теренске вежбе управљања последицама ванредних ситуација под називом "СРБИЈА 2018"...
Међународнa теренскa вежбa управљања последицама ванредних ситуација
Међународнa теренскa вежбa управљања последицама ванредних ситуација
Међународнa теренскa вежбa управљања последицама ванредних ситуација

Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић отворио је данас у Београду главну планску конференцију која ће трајати до 1. марта као део припремних активности за организовање Међународне теренске вежбе управљања последицама ванредних ситуација под називом "СРБИЈА 2018".

Вежба ће бити одржана у октобру ове године у заједничкој организацији Министарства унутрашњих послова - Сектора за ванредне ситуације и Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације који је главни механизам за пружање помоћи цивилима за време елементарних непогода Организације Северно атлантског уговора.

Након што је пожелео добродошлицу присутнима и подсетио да су поплаве 2014. године показале значај међународне сарадње када је 14 земаља са 22 тима и око 600 спасилаца несебично помагало грађанима Републике Србије, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић казао је да се вежба "СРБИЈА 2018" организује у циљу унапређења безбедности и заштите живота наших грађана.

„Предстојећа међународна вежба управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“ је теренска цивилна вежба која пружа шансу цивилним структурама државних органа које се превасходно баве облашћу заштите и спасавања да у заједничком раду са тимовима из различитих земаља провежбају своје капацитете, а све у циљу јединственог одговора у ванредним ситуацијама. Наш заједнички циљ је унапређење безбедности и заштита живота наших грађана, њихове имовине и културног наслеђа“, поручио је Марић.

Он је такође истакао да је ова вежба прилика да све институције које у Републици Србији чине јединствен систем  заштите и спасавања провежбају своје капацитете за одговор у ванредним ситуацијама, али и прилика да се упознају са тим како раде и чиме располажу међународни тимови из партнерских земаља.

Посебну захвалност упутио је организационим јединицама Министарства унутрашњих послова као и осталим министарствима и организацијама у Републици Србији на предузетим активностима како би се предстојећа међународна теренска вежба адекватно и квалитетно организовала и одржала.

Присутнима се обратио и директор вежбе испред Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације Клаудије Зојкаш, који се захвалио на добродошлици и истакао да се сваке године нације из целог света окупљају на овај начин како би заједничким снагама увежбавале одговор на ванредне ситуације.
 
„Ово није војна вежба већ вежба управљања последицама ванредних ситуација која ће омогућити цивилно-војним снагама које су део првог одговора на ванредне ситуације да изграде интероперабилност а све у циљу спасавања живота људи“, поручио је Зојкаш.

Зојкаш је подсетио на ванредне ситуације које су погодиле Републику Србију претходних година, као што су земљотрес у Краљеву и поплаве на целој територији Републике Србије 2014. године и истакао важност сарадње међународних тимова.

Осим представника Министарства унутрашњих послова - Сектора за ванредне ситуације, конференцији је присуствовало и око сто представника међународних институција и организација из 29 земаља који ће узети учешће и у поменутој вежби, као и представници других министарстава и посебних организација Републике Србије.

Међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“ биће одржана у периоду од 8-11. октобра 2018. године на територији општина Младеновац и Аранђеловац, где се очекује око 30 тимова  из 26 земаља и то тимови за спасавање из рушевина, медицински тимови, тимови за спасавање и рад на води и тимови за отклањање последица хемијско-биолошко акцидента.

Сценарио за овогодишњу међународну вежбу “СРБИЈА 2018” пружаће шансу за увежбавање међународне сарадње и јачање способности тимова из различитих држава да заједно провежбају широк спектар операција уклањања последица ванредних ситуација.