Архива

Расветљено порекло снимка са друштвених мрежа

11.04.2017.
МУП

Број: 304/17

11. април 2017. године

Министарство унутрашњих послова Републике Србије у сарадњи са надлежним тужилаштвом је након предузетих свих неопходних мера из своје надлежности расветлило порекло снимка објављеног на друштвеним мрежама на ком се види убацивање у кутију листића који подсећају на бирачки материјал.

Током истраге коју је МУП спровео, за мање од 24 сата установљено је да се убацивање поменутих листића одиграло у приватној кући М. П. (1980) из села Лукаре у близини Новог Пазара 5. априла 2017. године, односно три дана након одржавања избора. Листићи који подсећају на бирачки материјал нису оригинални, јер немају жиг нити друге заштитне елементе, већ су, како је призанањем свих саслушаних лица установљено, одштампани на кућном штампачу М. П. и према његовим речима служили су за шалу са његовим рођацима и пријатељима.

Предметни снимак је сачинио Е. П. (1997) користећи мобилни телефон М. П. који га је потом, по сопственом признању, лично поставио на друштвене мреже. Након неколило минута М. П. је и лично уклонио снимак са интернета. Такође, М. П. је у изјави датој полицији указао да је снимак настао у његовом домаћинству и да је то разлог што се на снимку види да је бос, односно да нема обућу.

Осим шала које је, по сопственом признању, правио на рачун премијера, позивајући га да га запосли у руднику, иако у својој изјави каже да у околини места где живи не постоји било какав рудник, М. П. је на једном од листића додао и редни број 12 са именом свог рођака Е. П. како би то искористио за шалу и подсећање рођака да треба да га запосли.

Полиција је узела све листиће и предала их надлежном тужилаштву и на тим листићима се не налази било каква врста заштите која постоји на оригиналном бирачком матерјалу. Полиција је саслушала и Е. П. (1995) и Е. П. (1997) и та доведена лица су у својим исказима потврдила наводе М. П.

Саслушањима је присуствовао и заменик тужиоца Првог ОЈТ у Београду, а полиција је завршила истрагу и предала извештај надлежном тужилаштву на даље поступање и предузимање свих законских радњи на квалификацији евентуалног кривичног дела или прекршаја који се препознају у радњама М. П.