Архива

Ригорозна контрола аутобуса и возача пред екскурзије

11.05.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Ригорозна контрола аутобуса и возача пред екскурзије
Ригорозна контрола аутобуса и возача пред екскурзије

Ђачке ексурзије су нешто што сви памтимо и оне увек треба да остану у најлепшем сећању. Безбедно путовање деце основни је предуслов за то. Док ђаци средњих и основних школа са нестрпљењем чекају да се сместе у аутобусе и крену на екскурзију, припадници Управе саобраћајне полиције, како би њихово путовање било безбедно, контролишу аутобусе и возаче. 

Заштита безбедности деце је приоритет и основни циљ контрола, које ће се обављати током маја и јуна. Контроле ће бити веома рестриктивне и по цену отказивања екскурзије неће се дозволити да се крене на пут, уколико аутобуси и возачи не буду испуњавали све прописане услове, поручују из саобраћајне полиције.

„Приликом контроле проверава се поседовање одговарајуће документације за возила и возаче, затим техничка исправност аутобуса, алкохолисаност возача, као и поштовање прописа о радном времену и коришћењу прописаних пауза и одмора“, каже Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова за Полицију данас.

Према његовим речима, уколико аутобус којим се ученици превозе поседује потврду да је технички исправан, али не и ознаку да се ради о одговарајућем превозу деце, превозник може отклонити такву неправилност без правних последица.  С друге стране, у случају да превозник не обезбеди одговарајућу потврду, неће се дозволити  да превози децу.

„Возач за кога се алкотестирањем утврди да је под дејством алкохола одмах ће бити искључен из саобраћаја и против њега ће бити поднета прекршајна пријава“, наглашава наш саговорник.

Прошле године Управи саобраћајне полиције пријављено је 9.719 екскурзија, прегледано је 15.856 аутобуса намењених за превоз ђачких екскурзија, а због утврђених неправилности, осам аутобуса је искључено из саобраћаја.

Такође, једанаест возача аутобуса искључено је из саобраћаја пре поласка на пут и један за време екскурзије.

Пракса је да директори школа правовремено, а најкасније 48 часова пре отпочињања екскурзије, обавесте надлежну организациону јединицу Министарства унутрашњих послова о превознику, месту и времену поласка, броју аутобуса, како би полицијски службеници саобраћајне полиције могли да реализују контролу аутобуса и возача пре почетка вожње.

„Међутим, треба напоменути да ће, уколико приликом редовне контроле саобраћаја полицијски службеници посумњају у исправност аутобуса који превози децу, обавити контролу“, каже Раденковић и апелује на све превознике и возаче аутобуса да поштују одредбе Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Закона о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима, како би деца безбедно путовала на екскурзије.

Полицајци са којима смо разговарали непосредно после обављене контроле аутобуса, истичу да су и они родитељи и да им је једино битно да деца безбедно путују. Зато свој посао схватају максимално озбиљно и неће дозволити да аутобус који има и најмањи пропуст крене на пут.