Архива

Возачке дозволе на старом обрасцу важе до 10. 06. 2017. године

16.05.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Сезона путовања и одлазака у иностранство је пред вратима и зато, како дуго очекивани годишњи одмори не би почели са непотребним стресовима и решавањем проблема у последњи час, потребно је да грађани благовремено провере датуме истека својих личних документа (личне карте, пасоши и возачке дозволе).

„Када су возачке дозволе у питању, рок  до кога се може користити возачка дозвола на старом обрасцу је  10. јун 2017. године. То је рок који је одређен Законом о безбедности саобраћаја на путевима из 2009. године. Осим доказа о уплати прописаних такси, уз захтев за замену возачке дозволе потребно је приложити и возачку дозволу издату на старом обрасцу, као и личну карту на увид“, каже начелница Управе за управне послове , генерал полиције  Зорица Лончар Касалица и објашњава да је, уколико је претходна возачка дозвола издата на период краћи од 10 година из здравствених разлога или ако захтев подноси лице старије од 65 година потребно приложити и ново лекарско уверење о здравственој способности за управљање моторним возилима и скуповима возила  оне категорије за које се захтева издавање возачке дозволе, које не сме бити старије од шест месеци.

Према речима Касалице, возач не сме користити у саобраћају на путу возачку дозволу чија је важност истекла.

„Возачу коме је возачка дозвола истекла више од шест месеци превиђена је новчана казна од 15 до 30 хиљада динара, забрана управљања возилом у трајању од три месеца, као и и пет казнених поена, док ће се возач коме је истекао рок важења возачке дозволе највише шест месеци казнити новчаном казном у износу од 6 до 20 хиљада динара и два казнена поена“, подсећа начелница и додаје да возач који није заменио стару возачку дозволу новом, не губи стечено право на управљање моторним возило. То практично значи да и након прописаног рока исту може заменити без поновног полагања возачког испита.

Саговорница „Полиције данас“ подсећа да грађани могу и електронским путем да поднесу захтев за замену возачке дозволе путем интернета, тј.портала еУправа. Ову електонску услугу могу да користе возачи  који поседују нову, биометријску личну карту са чипом, којима право управљања  моторним возилима  није ограничено  по уверењу о здравстеној способности , односно возачи који нису старији од 65 година живота. Такође, ову електронску услугу не могу да користе возачи који поред старе возачке дозволе  имају и возачку дозволу издату од стране друге државе. Возачима који на овај начин подносе захтев плаћање је омогућено кроз обједињену наплату такси, и они ће приликом предаје захтева добити упутство на који начин да изврше уплату.

„На крају процеса, када нова возачка дозвола буде израђена, грађанин ће преко портала еУправа  добити информацију да ли се његова возачка налази у ПУ према месту пребивалишта. Приликом преузимања грађанин је дужан да дође лично у Полицијску управу и да са собом понесе личну карту и стару возачку дозволу“ каже Лончар Касалица.

Из Управе подсећају и да, пре поласка на пут, је потребно проверити да ли истекла регистрација возила.