Архива

Појачана контрола учесника у саобраћају

12.03.2017.
МУП

Београд

Број: 197/17

12. март 2017. године

 

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова спровешће појачану контролу учесника у саобраћају, у понедељак, 13. марта 2017. године, у оквиру акције појачане контроле коришћења сигурносних појасева на свим европским путевима.

Акција ће бити спроведена у 31 европској држави (28 држава чланица ЕУ, Швајцарска, Норвешка и Србија), које сарађују у оквиру међународне организације TISPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе).

Током трајања акције, саобраћајна полиција ће истовремено усмерити активности и на откривање прекршаја непрописног коришћења телефона од стране возача у току вожњe.

У акцији ће учествовати максималан број путничких возила, односно мотоцикала без спољних обележја полиције – пресретача. Такође, биће ангажовани полицијски службеници који ће, у грађанском оделу, уочавати прекршаје возача и путника и информације о возилима, у којима су уочени прекршаји, преносити патролама које ће заустављати возила и предузимати законом прописане мере.   

Напомињемо да коришћење сигурносних појасева на свим седиштима  значајно смањује ризик од страдања у саобраћајним незгодама. У току 2016. године, у путничким возилима је погинуло 183 возача и 98 путника, док је повређено 6.890 возача и 5.699. Од укупног броја настрадалих путника, 55% је страдало на предњем, а 45% на задњем седишту.