Архива

Безбедније лето на Ади уз полицајце на бициклима

29.06.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Још од 7. јула 2009. године, бициклистичке полицијске патроле током летњих месеци обилазе обалу Савског језера и подручје Аде Циганлије. Ови полицајци Полицијске станице Чукарица и даље привлаче пажњу посетилаца. Оно што их издваја јесте униформа прилагођена специфичном начину обављања послова, а кључну разлику представља ношење бермуда уместо панталона које носе други полицијски службеници. Иако се разликују од “обичних” полицајаца, полицајци на бициклима обављају исте послове, само на бициклима.

У зависности од временских услова, од средине маја до средине септембра бициклистичке патроле обилазе леву и десну обалу Савског језера дугу 12,5 километара, од 8 до 20 часова, а одступања су могућа у зависности од планираних активности. 

Од када су уведене на Ади Циганлији, бициклистичке патроле пружају већу безбедност посетилаца овог популарног београдског купалишта. Смањен је број обијања возила и крађа предмета из њих, као и крађа имовине купача док се налазе у води. Често се дешава и да бициклистичке патроле на овом подручју открију извршиоце кривичних дела која су извршена у другим деловима града.

Према речима начелника Полицијске станице Чукарица Ненада Лукића, бициклистичке патроле позитивно утичу и на јавни ред и мир на самом купалишту, али и у многобројним угоститељским објектима око Савског језера.

„Повећан је број ухапшених извршилаца кривичних дела, а смањен број туча по локалима који су, посебно током летњег периода, изузетно посећени“, каже начелник Лукић и додаје да је предност ових патрола што су у могућности да брже делују и реагују на специфичном терену какав је Ада Циганлија, где није могуће свуда прићи аутомобилом.

„Предност је и брза опсервација терена која не ствара буку, нити штети животној средини, као и могућност савладавања препрека на оваквом терену“, истиче начелник Лукић.

Два полицијска службеника старају се о безбедности подручја око језера са Макишке стране, а друга двојица покривају подручје са Новобеоградске стране.

„Још увек смо атракција како за млађу популацију, тако и за велики број туриста који често траже да се фотографишу са нама“, каже полицајац Никола Здравковић и додаје да он и његове колеге имају веома добру комуникацију и сарадњу са грађанима. Како истиче, грађани им се не обраћају само да би пријавили кривична дела и нарушавање јавног реда и мира, већ и да би им пружили друге врсте помоћи. Најмлађи посетиоци обраћају им се за помоћ када изгубе из вида маму и тату, али и кућног љубимца. „Веома смо задовољни што нам на тај начин указују своје поверење“, каже Томислав Дробњак.

Полицајци бициклисти истичу да веома добро сарађују са колегама из Полицијске бригаде, Спасилачком службом, Хитном помоћи и Комуналном полицијом, као и Јавним предузећем Ада Циганлија.

“Свакодневно и веома успешно сарађујемо са другим колегама. Дешава се да полицајци у цивилу примете лопова, прате га и дојаве нам где се налази, да га заједно лишимо слободе“, истиче координатор Драган Крстески који вози скутер, што је новина у односу на претходне године.

У случајевима утапања купача, полицијске бициклистичке патроле обезбеђују лице места и сарађују са другим полицијским службеницима, било да су то рониоци из Жандармерије, форензичари или комунални полицајци.