Архива

Монографија „Тероризам - Заштита дипломатских и конзуларних мисија“

02.11.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Монографија „Тероризам - Заштита дипломатских и конзуларних мисија“
Монографија „Тероризам - Заштита дипломатских и конзуларних мисија“

Монографији ''Тероризам – Заштита дипломатских и конзуларних мисија'', коју је недавно објавио Милан Белић, припадник Јединице за обезбеђење личности и објеката, представља модификован уџбеник намењен практичној примени и обуци службеника безбедносних и дипломатских служби.

Кроз монографију Белић описује мере, активности и радње које, према његовом мишљењу, треба да предузме свака специјализована служба која се бави заштитом дипломатских и конзуларних мисија.

Белић каже да монографију треба третирати као оквир на основу којег ће корисници конципирати, ревидирати и развити методологију заштите дипломатске мисије у зависности од безбедносног окружења на одређеном простору.

„Све чешће присуство безбедносних претњи широм Европе представљају опасност како за људе уопште тако и за дипломатско особље ангажовано на разноразним дипломатским и конзуларним мисијама“, истиче Белић.

Према његовој оцени, заштита дипломатских и конзуларних објеката у великој мери је условљена и зависи од спремности земље домаћина у погледу пружања безбедносне логистике.

„Све планиране мере безбедносне заштите морају се спроводити благовремено, свеобухватно, савесно, одговорно и дисциплиновано“, наглашава Белић.

Структура и садржај монографије су инспирисане искуством и знањем које је аутор стекао током двадесетпетогодишњег рада у пословима безбедносне заштите одређених лица, као и истраживањем безбедносне проблематике.

Милан Белић учествовао је у организацији и реализацији безбедносне заштите више од стотину највиших домаћих и страних личности и делегација, као и у
организацији и реализацији заштите дипломатско-конзуларних представништава и осталих објеката.
 
Аутор или коаутор је неколико стручних радова и публикација из области безбедносне заштите одређених лица. Као истраживач, аутор и предавач по позиву, Милан Белић учествује у спровођењу дела наставе на специјалистичким академским студијама Криминалистичко- полицијске академије.