Архива

Припадницима МУП-а сребрне плакете за „Најплеменитији подвиг године“

13.02.2018.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Припадницима Министарства унутрашњих послова који су се у 2017. години истакли племенитим и хуманима делима у Скупштини града Београда уручена су признања за „Најплеменитији подвиг године“.

У традиционалној акцији „Вечерњих новости“ сребрне плакете за најплеменитији појединачни подвиг уручене су новосадском полицајацу Ивану Емберу и нишком ватрогасцу Миодрагу Рајковићу.

Одлуком жирија, ово престижно признање уручено је храбром тридесетосмогодишњем полицајцу Ивану Емберу из Темерина, који је септембра прошле године отео ручну бомбу из руку мушкарца који је намеравао да уђе у аутобус пун путника.

Драма на аутобуском стајалишту одвијала се наочиглед многобројне деце и грађана.

„Поносан сам што сам се нашао међу свим тим људима који су током претходне године својим племенитим подвизима дали немерљив допринос хуманости. Ова плакета свакако је признање и свим мојим колегама који пожртвовано и часно раде свој посао како би наши грађани били што безбеднији“, рекао је за „Полицију данас“ Ембер.

Другу сребрну плакету добио је четрдесетогодишњи ватрогасац Миодраг Рајковић чија је фотографија, са залеђеним трепавицама за кратко време обишла целу Србију.

Настала је прошле године за Божић, када је Миодраг направио кратку паузу у аутомобилу, након што је са колегама из Ватрогасно спасилачке јединице у Нишу помагао и спасавао путнике завејане на ауто-путу код Алексинца.

„Сећам се да је тог дана било јако хладно, видљивост минимална. На путу смо затекли око 40 возила у колони. Моторним санкама смо спасавали људе, одвозећи их на сигурно“ присећа се Рајковић и истиче да су ватрогасци неуморно спасавали људе целог дана и неколико сати иза поноћи.

Посао припадника Министарства унутрашњих послова свакодневно их ставља на испит хуманости у чему се они могу похвалити, иако сматрају да је то људски гест без обзира на професију.

„Сваки ватрогасац чека прилику да бар једном у животу направи овакав подвиг“ поносно истиче Рајковић и додаје да је ова плакета признање и за све његове храбре колеге, који свакодневно ризикују своје животе како би заштитили друге.