Архива

Ухапшено 11 особа за фалсификовање докумената

17.05.2018.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП - Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК), и Безбедносно-информативне агенције (БИА), у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су 11 особа осумњичених да су као чланови организоване криминалне групе израђивали фалсификована документа Републике Србије и земаља Европске  уније.

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и фалсификовање исправе ухапшени су С.М. (1973), А.М. (1998), А.М. (1973), В.Т. (1973) и Д.Д. (1965), сви из Краљева, Р.Г. (1954) и К.В. (1969), обојица из Београда, Р.З. (1959), А.Н. (1986) и К.С. (1968), сви из Крушевца, и Н.Т. (1990) из Новог Пазара.

Постоје основи сумње да је С.М. у периоду од 2016. до 2018. године организовао криминалну групу, чији су чланови имали тачно утврђене улоге и задатке у изради различитих фалсификованих личних и других докумената Републике Србије и држава Европске уније.

Сумња се да су израдом тих документа, осумњичени наручиоцима створили услове за извршење кривичних дела.

Осумњичени С.М. се терети да је организовао израду и штампање фалсификованих докумената у изнајмљеним становима широм Србије тако што је на рачунарима обављао припрему и штампање висококвалитетних фалсификованих докумената која су се у многим државама могла користити као оригинална.

Сумња се да су чланови групе, након што су добијали фотографије и податке од наручиоца докумената, на уређајима високе резолуције, обављали скенирање, обраду и израђивали возачке и саобраћајне дозволе, личне карте, пасоше и друга документа.

Постоје основи сумње да је криминална група имала разгранату мрежу дистрибуције и наручилаца докумената широм Европске уније.

Извршењем ових кривичних дела чланови групе су, како се сумња, остварили противправну имовинску користи од 16.702.560 динара.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву.