Министарство

Mинистар унутрашњих послова

Др Небојша Стефановић

Небојша Стефановић је рођен 20. новембра 1976. године у Београду. Девету гимназију „Михајло Петровић Алас“ завршио је у Београду, а дипломирао је на Факултету за пословне студије, Мегатренд универзитета.

Звање магистра економских наука, Небојша Стефановић је стекао одбранивши тезу „Савремени принципи менаџмента у локалној самоуправи“, 2011. године. Докторирао је јуна 2013. године, на тему „Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправом“. Завршио Високе студије безбедности и одбране.

Од 2004. до 2008. године био је запослен у предузећу за спољну и унутрашњу трговину „Интерспеед“ д.о.о. на позицији директора маркетинга. Од 2008. године, прелази на дужност финансијског директора у предузећу „Јабука“ д.о.о.

У периоду од 2004. до 2008. године био је одборник у Скупштини града Београда.

На парламентарним изборима 2007. године изабран је за народног посланика, а обављао је и дужност председника Одбора за трговину и туризам Народне скупштине Републике Србије.

На изборима 2012. године изабран је за посланика Народне скупштине Републике Србије и одборника Скупштине града Београда.

Од јула 2012. године до априла 2014. године Небојша Стефановић обављао је функцију председника Народне скупштине Републике Србије и председника Одбора за права детета. Био је и шеф делегације НС РС у Интерпарламентарној унији.

На парламентарним изборима 2014. године, изабран је за посланика Народне скупштине Републике Србије.

За министра унутрашњих послова Републике Србије изабран је априла 2014. године, а од августа 2016. године уједно је и потпредседник Владе Републике Србије.

Новембра 2017. године именован је за секретара Савета за националну безбедност, а истовремено обавља и функцију шефа Бироа за координацију служби безбедности.

Такође, обавља функције председника Савета за борбу против трговине људима, командант је Републичког штаба за ванредне ситуације, председник Националног савета за спречавање негативних појава у спорту и Координационог тима за усмеравање активности у борби против прања новца и финансирања тероризма.

Оснивач је Српске напредне странке, члан њеног Председништва и председник Градског одбора Београд.

Др Небојша Стефановић говори енглески и руски језик.

У браку је са Аном и има ћерку Нину и сина Филипа.