Грађани

Наркоманија

ЗЛОУПОТРЕБА ОПОЈНИХ ДРОГА - НАРКОМАНИЈА

 

Информације и помоћ:
 


 

 

ШТА СУ ДРОГЕ?
 

Израз дрога се у науци користи за продукте биљака, животиња и минерала који имају лековита својства. У обичном говору овај израз се користи за опојне дроге које су психоактивне супстанце (оне супстанце које мењају стање свести, расположења и понашање). Понављање узимања ових супстанци може довести до зависности.

 

Због бројних нежељених и штетних дејстава производња и промет ових супстанци су или ванзаконите активности (на пр. производња опијума, кокаина и сл.) или су строго контролисане од стране државе (за лекове као што су амфетамини, морфин и др.)

 

Савремене класификације болести дефинишу све поремећаје здравља до којих може доћи због узимања психоактивних супстанци. Међу њима најважнији су појмови акутно тровање (интоксикација), злоупотреба и зависност од супстанце и апстиненцијални синдром или криза.

 

Наркоманија је стање периодичног или хроничног тровања, штетног за појединца, као и за друштво, проузрокованог понављаним узимањем природних или синтетичких дрога.

 

Наркомани мењају друштво и углавном се друже са особама сличним себи, са којима могу да буду отворени, размењују дрогу или је несметано узимају. Мења се њихов социјални статус. Запостављају обавезе према учењу или послу, често позајмљују новац или лажу, чак и краду новац из куће и од других. Касније им треба све више новца и неретко и сами препродају дрогу и улазе у криминал. Злоупотреба дрога често води у криминал како даљом препродајом дрога тако и другим кривичним делима да би се дошло до дроге. Врло често су то крађе, разбојништва, проституција…

 

Изузетно је битан однос породице и пријатеља, школа, поверење у стручна лица и институције и тражење професионалне помоћи. Породице неретко и када сазнају да постоји, крију овакав проблем, а познато је и да дуго одбијају да прихвате сумње да он постоји.

 

Министарство унутрашњих послова дуги низ година припрема и реализује низ активности у сарадњи са школама, како би се што више деце и родитеља упознало са проблемима који доводе до уласка деце у мрачни свет наркоманије из кога често нема повратка.

 

Уколико имате сазнања да неко у вашем окружењу продаје дрогу или се бави било каквим активностима које омогућавају уживање дрога позовите полицију на број телефона 192.

 

Веома важна чињеница, коју већина деце и младих не зна или не размишља о томе, јесте да је свако држање, поседовање или коришћење психоактивних супстанци у било којој количини представља вршење кривичног дела. Деца већ од навршене 14. године живота постају кривично одговорна и морају бити и упозната с тим.

Ова кривична дела регулисана су Кривичним закоником Републике Србије и припадају групи кривичних дела против здравља људи - Поглавље 23.

 

Поступак

Кривични поступак за ова кривична дела покреће се подношењем кривичне пријаве од стране Министарства унутрашњих послова, Дирекције полиције, и то полицијске станице, чији су полицијски службеници најчешће приликом прегледа осумњиченог пронашли опојну дрогу.

 

ШТЕТНОСТ ДРОГА ПО ЗДРАВЉЕ И ЖИВОТ
 

Не треба мислити да све треба пробати. Особа која зна да одреди шта је добро, а шта није, има зрео однос према ауторитетима и уважава препоруке друштва у коме живи
 

Употребом дрога долази до промена психичких функција, измењеног стања  свести (најчешће се јавља појачана будност или поспаност - зависно од тога која је дрога у питању), измењеним мисаоним током, понекад појавом халуцинација. Мења се расположење, јавља се еуфорија, страх или напад панике.Понашање се мења од хиперактивног и убрзаног, са мноштвом покрета и пренаглашеним испољавањем емоција до успореног, летаргичног, где особа делује поспано и одсутно. Трајање ових промена зависи од врсте унете супстанце. У случају да се узме прекомерна доза супстанце која може да доведе и до смртног исхода говори се о предозирању (енгл. овердосе).

 

Зависност од психоактивне супстанце подразумева постојање бар три симптома: жудња за узимањем супстанце, физички апстиненцијални синдром када се употреба супстанце прекине, толеранција на дејство раније ефикасних доза супстанце, заокупљеност супстанцом, запостављање других интересовања, велики утрошак времена за набављање и узимање супстанце, као и настављање  узимања супстанце и поред знања о њеном штетном дејству.

 

Политоксикоманија је веома честа појава међу младима и представља истовремено узимање више психоактивних супстанци, јер се комбиновањем различитих дрога, лекова и алкохола појачавају њихова дејства.

 

Статистике указују на то да је већина лечених зависника прво почела са марихуаном.

 

Многи мисле да је ово безазлена и нешкодљива дрога. Истина је да не постоји нешкодљива дрога.

 

Узимање дрога је у толикој мери штетно по здравље човека, чији мозак и организам еволуцијом нису припремљени за стално излагање њиховом дејству, па су у друштву дроге и неприхваћене управо због тога што угрожавају развој и сам живот човека који их узима, а лоше утичу и на његову породицу, посао и друштво у целини. Може доћи до озбиљних инфекција бактеријама или вирусима који се преносе зараженим иглама или сексуалним односима са инфицираном особом. Најпознатије инфекције које се добијају овим путем су вирусима ХИВ, хепатитиса Б и Ц. Токсичко дејство дрога нарочито оштећује јетру и бубреге, преко којих се оне метаболишу и елиминишу из организма, али и мозак, срце, плућа, крвне судове.

 

Могуће је престати са узимањем дрога. Природни развој сваке особе потпомогнут од стране породице и стручњака води ка излечењу. После лечења може се живети нормално. Уколико се лечење започне на време и траје колико треба живот се може наставити тамо где је “стао”.
 

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЗАВИСНОСТ?
 

Родитељи морају да имају више времена за своју децу. Морају да обрате више пажње на њихово понашање, посебно у периоду пубертета и адолесценције.
 

Фактори ризика за узимање дрога

 1. Хаотично функционисање породице, нарочито ако родитељи и сами злоупотребљавају алкохол, дроге или медикаменте или се коцкају.
 2. Неуспех родитеља да поставе правила понашања у породици.
 3. Недостатак везаности, топлине и добре комуникације између деце и родитеља.
 4. Изузетна стидљивост или агресивно понашање детета у кући, школи и окружењу.
 5. Лош успех у школи.
 6. Одсуство вештине комуникације у друштву вршњака.
 7. Дружење са децом која су склона социјално девијантном понашању.
 8. Средина која толерише узимања дрога, алкохола и сл.

Знаци и симптоми коришћења психоактивних супстанци (дрога, алкохола или медикамената) су:

 • нагле промене понашања у односу на одласке у школу или на посао, чести изостанци,
 • лошији резултати рада или лошије оцене,
 • неуобичајени испади у понашању или напади беса, напетост и раздражљивост,
 • већа неодговорност према обавезама него раније,
 • крупне промене ставова и система вредности,
 • запуштен изглед,
 • ношење наочара за сунце у неодговарајуће време,
 • ношење одеће са дугим рукавима чак и по топлом времену,
 • дружење са особама које узимају дроге,
 • неуобичајене и честе позајмице новца од пријатеља, родитеља и родјака,
 • крађа новца у кући или на послу,
 • дружење са особама о којима родитељи мало знају или их не познају уопште,
 • чести тајанствени телефонски разговори,
 • покушаји да се сакрију од родитеља разлози честих краткотрајних излазака из куће или долазака непознатих особа у кућу, итд.

Знаци злоупотребе марихуане су:

 • прегласно и убрзано причање уз често смејање непосредно по узимању марихуане,
 • поспаност и успореност у каснијим фазама дејства марихуане,
 • заборавност у разговору,
 • црвенило вежњача, зенице могу бити раширене,
 • јак мирис, као мирис упаљене конопље,
 • склоност да се вози преспоро,
 • осећај успореног протицања времена,
 • поседовање неуобичајених предмета као што су луле, папирићи за увијање цигарета, грлићи флаша и сл.

Особе које конзумирају марихуану тешко је препознати када нису под дејством ове дроге. Марихуана има карактеристичан, јак мирис и може бити исте боје као и обичан дуван или мало више зелена.

Најозбиљније последице употребе марихуане су: губитак воље и иницијативе, оштећење плућа, атрофија мозга, хромозомска оштећења, поремећаји менструалног циклуса и нивоа тестостерона.
 

Знаци злоупотребе опијата су:

 • успореност, поспаност,
 • уске зенице,
 • изразито бледило лица,
 • неразговетан говор,
 • видљиви трагови убода иглом у низу, по рукама и другим деловима тела,
 • приметан губитак телесне тежине,
 • запуштен изглед,
 • сужавање интересовања за све осим за дрогу,
 • честе позајмице новца или крађе,
 • промена карактектера ( лагање, преваре, себичност ),
 • нагле промене расположења и понашања у зависности од тога да ли је под дејством дроге или је оно прошло,
 • манифестације апстиненцијалне кризе: болови, презнојавање, дрхтавица, мучнина, проливи, узнемиреност.

 

*При изради текста коришћени подаци са веб-сајта Завода за болести зависности у Београду