Aktuelno

PSS obmanjuje zaposlene, najveći broj policajaca i vatrogasaca dobiće povećanje od približno devet odsto

04.01.2019.
MUP

Policijski sindikat Srbije nastavlja da obmanjuje zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova iznošenjem novih neistinitih tvrdnji da je novi sistem zarada zapostavio policajce i vatrogasce sa srednjom stručnom spremom, jer neće biti linearnog povećanja plata. To apsolutno nije tačno, jer će najveći broj ljudi iz te kategorije dobiti povećanje od približno devet procenata, koliko bi zapravo dobili i u slučaju jednakog povećanja zarada svima. Samo manji broj rukovodilaca dobiće veće povećanje, upravo zbog dugogodišnje nepravde i neadekvatnog vrednovanja pojedinih poslova, na koje su ukazivali i mnogi zaposleni.

Upravo zbog tih zamerki Ministarstvo unutrašnjih poslova pristupilo je reformi sistema plata kako bi se neke od uočenih nelogičnosti ispravile i kako bi se napravio pravedniji sistem obračuna. U svemu tome vodili smo računa da se ne oštete zaposleni, koji nisu krivi zbog pređašnjeg stanja, pa smo pronašli rešenje u kome će svima, koji ostaju na istim ili sličnim poslovima, biti povećane plate.

Zanimljivo je da Policijskom sindikatu Srbije nije smetao dosadašnji sistem plata, koji je bio bez ikakvog kriterijuma i prepun nepravednosti. Nisu se bunili što je recimo dokumentalista u pojedinim organizacionim jedinicama, koji se bavi razvrstavanjem pošte i predmeta, imao duplo veću platu od policajca. To što je neko ko radi administrativne poslove imao veći koeficijent odgovornosti i složenosti poslova od policajca, vatrogasaca, pa čak i načelnika policijskih uprava i stanica, nije bio dovoljan razlog da se pojedini sindikalni predstavnici pobune. U takvom nepravednom sistemu plata, linearno uvećanje u visini devet odsto svim zaposlenima, dovelo bi do još većih nepravednosti.

Interesantno je i kako PSS menja mišljenja, zavisno od interesa koje zastupaju, a koji svakako nisu interesi zaposlenih. Ni to što smo više puta nedvosmisleno i činjenično demantovali njihove neistinite tvrdnje, nije ih sprečilo da nastave sa plasiranjem novih.

Podsećamo, da su oni najpre isticali da je reforma plata dobro zamišljena i hvalili istu na prezentacijama, uz veliku rezervu da je previše optimistična i da će se teško realizovati. Zatim su isticali da će se plate zaposlenih u Ministarstvu rešavati u okviru sistemskog zakona o platama u javnom sektoru i da će biti manje za 10.000 dinara. Kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz ogromno zalaganje ministra Stefanovića, uspelo da sprovede svoj sistem plata, nezavisno od državne uprave, štiteći sve zaposlene, pojedinci su iznosili netačne tvrdnje da će zaposleni dobiti manje plate, jer im je koeficijent u rešenju manji od prethodnog koeficijenta. Takođe su tvrdili da će i penzije samim tim biti umanjene. Apsolutno ništa od toga nije bilo tačno.

Ministarstvo je ponosno što je sprovedena reforma u kojoj su poslovi pravednije izvrednovani, gde nijednom zaposlenom nije smanjena plata već naprotiv, svi dobijaju povećanje od 3 do 17 odsto, posebno uvažavajući poslove policajaca, vatrogasca i ostalih zaposlenih na policijskim poslovima, gde smo uspeli da zadržimo trend povećanja plata.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da se bori za bolje uslove rada svih zaposlenih i još bolji materijalni status. Prema zaposlenima će uvek imati otvorenu komunikaciju, a sva vaša pitanja i nedoumice možete direktno rešavati u komunikaciji sa nadležnim organizacionim jedinicama.