Актуелно

Стефановић: "Република Србија никада није, нити ће имати милости према убицама и силоватељима деце"

24.05.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Новом Саду да Република Србија никада није, нити ће имати милости према убицама и силоватељима деце и истакао да ће недавно усвојене измене Кривичног законика омогућити да такви људи заувек остану иза решетака...
Стефановић:
Стефановић:
Стефановић:
Стефановић:
Стефановић:
Стефановић:

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Новом Саду да Република Србија никада није, нити ће имати милости према убицама и силоватељима деце и истакао да ће недавно усвојене измене Кривичног законика омогућити да такви људи заувек остану иза решетака.

„Пооштравање казнене политике према убицама, силоватељима, насилницима и свима који чине тешка кривична дела, представља јасну поруку и решеност државе да такве људе пошаље што дуже тамо где им је место – у затвор“, нагласио је Стефановић на обележавању Међународног дана нестале деце, које је организовала Фондација „Тијана Јурић“ уз подршку МУП - а и Града Новог Сада.

Стефановић је указао да у Србији није забележена ниједна отмица детета од киднаповања мале Маше, коју је полиција брзом реакцијом решила, али и додао да су, нажалост, и даље честе ситуације бежања деце од куће.

„Разлози су различити, од нерешених социјалних питања, неслагања са родитељима, лоших оцена, љубави… Најчешћа су бежања из домова за децу без родитељског старања. Дешава се да исто дете више пута током године бежи из дома и наравно, сваки од тих случајева се евидентира и започиње потрага. Полиција их углавном врло брзо пронађе, а некад се сами врате“, објаснио је министар.

Према његовим речима, управо је то један од главних разлога што је у Србији прошле године пријављен нестанак 1.549 деце.

„Срећом, ниједан пријављени нестанак није био последица извршења неког кривичног дела. Већина пријава односила се на бежање од куће, из домова и хранитељских породица. Припадници Министарства унутрашњих послова свакако свакој пријави нестанка приступају озбиљно и поступају по њима одмах“, рекао је Стефановић, напомињући да се морa деловати превентивно и да са децом треба стално разговарати  и указивати им на могуће опасности.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да нас Међународни дан нестале деце опомиње да је модернизација света поред доброг,  довела и до тога да најмлађе вребају опасности са свих страна, због чега је неопходно да се сви ујединимо и да заштитимо нашу децу и младе од сваког зла.

„Битно је да сви као заједница, друштво, помогнемо државним органима и да не очекујемо да полиција све сама решава. Полиција мора да има подршку заједнице, грађана, како би могла да на најбољи и најквалитетнији начин обавља свој посао, јер нема и не сме да буде ништа важније од тога да нашој деци и младима омогућимо да имају безбедно и сигурно одрастање“, нагласио је Вучевић.

Градоначелник је подсетио да је Скупштина Србије пре три дана на предлог Владе Србије, усвојила Тијанин закон, који мења не само питање санкција, већ и однос друштва према починиоцима најтежих кривичних дела.

„Закон је само једна од алатки, борба не сме да стане, не смемо да имамо ни промил толеранције према ономе што може да угрози безбедан осмех наше деце“, рекао је Вучевић.

Председник Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић истакао је да је у последње три године урађено много, да статистика показује да нема отмица деце и да је безбедност подигнута на један виши ниво. Он се грађанима захвалио на прикупљеним потписима за Тијанин закон указавши да су тиме показали да као друштво могу да мењају ствари како би живели боље и безбедније.

„Наша Фондација свакодневно улаже напоре како би се општи степен безбедности подигао на виши ниво. Овај дан је посебан по томе што можемо да нагласимо да сва нестала деце неће бити заборављена“, рекао је Јурић и најавио да ће следећа иницијатива Фондације бити увођење амбер алерт система у Републици Србији.