Актуелно

Министар Стефановић уручио признања најзаслужнијим припадницима Министарства

25.02.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић уручио је данас, на свечаној академији у Београду, признања најзаслужнијим припадницима Министарства истакавши да су они тихи хероји, који свакодневно брину о својим суграђанима, нашој деци и безбедности наше земље...
Министар Стефановић уручио признања најзаслужнијим припадницима Министарства
Министар Стефановић уручио признања најзаслужнијим припадницима Министарства
Министар Стефановић уручио признања најзаслужнијим припадницима Министарства
Министар Стефановић уручио признања најзаслужнијим припадницима Министарства
Министар Стефановић уручио признања најзаслужнијим припадницима Министарства
Министар Стефановић уручио признања најзаслужнијим припадницима Министарства

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић уручио је данас, на свечаној академији у Београду, признања најзаслужнијим припадницима Министарства  истакавши да су они тихи хероји, који свакодневно брину о својим суграђанима, нашој деци и безбедности наше земље.

„Давно је Аристотел рекао да је „храброст врлина на основу које људи у опасности чине племенита дела“. И та реченица, можда, најбоље осликава какве се особине од полицајаца и ватрогасаца очекују. Управо зато, овим признањима  желимо да се макар симболично одужимо колегама који су показали изузетну храброст и посвећеност, али и који су понели титулу омиљеног колеге“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да полицијски позив никада, од оснивања полиције до данас, није био лак, да је он проткан различитим изазовима и тешким тренуцима, али и да је то професија у којој се показује храброст, посвећеност и одлучност.

„За припаднике Министарства унутрашњих послова не постоји изговор, временски услови, доба дана, тежина и сложеност ситуације и лични проблеми. Сваког тренутка, сваког дана, у свако доба они су спремни да ураде оно што је потребно како би заштитили своју земљу и грађане“, нагласио Стефановић.

Министар је указао да је током прошле године било много полицијских подвига, али и признања која су потврдила да се таква врста пожртвовања у Србији цени.

Стефановић је подсетио да је председник Републике Србије на Дан државности одликовао сребрном медаљом за храброст полицајца Милоша Милошевића, који је прибраношћу, брзом реакцијом и изнад свега храброшћу спасио многе животе.

Сребрном медаљом за храброст, како је додао Стефановић, председник је  одликовао и  ватрогасца Немању Радосављевића, који је много пута на терену показао неустрашивост и храброст, али се посебно истакао у интервенцији након тешке саобраћајне незгоде на ауто-путу код Јагодине.

„Ово људи нису изузеци. Велики број припадника Министарства унутрашњих послова свакодневно обављајући своје послове истиче се врлинама и професионализмом. Зато смо одлучили да овом свечаношћу, макар један дан у години, њихова дела буду у центру пажње“, навео је Стефановић.

Република Србије и Министарство унутрашњих послова, како је истакао Стефановић, цене рад свих својих припадника, полицајаца и ватрогасаца, због чега је у последњих неколико година уложено много у набавку нових униформи, возила, боље и квалитетније опреме, али и реконструкцију станица у којима ватрогасци и полицајци раде.

„Захваљујући одговорној економској политици председника Александра Вучића и Владе Србије имамо прилику да сваке године повећавамо примања запослених у МУП-у и верујем да ће плате ових људи, који штите безбедност свих грађана, бити још веће“, рекао је Стефановић. 

Као једну од мера које имају за циљ бољи положај припадника Министарства, Стефановић је навео и пројекат изградње станова за припаднике безбедносних служби, на основу кога ће под условима повољнијим од тржишних моћи да реше стамбено питање.

На свечаној академији награда „Најхрабрији полицајац“ уручена је Јовану Рељићу, командиру Полицијске испоставе Кула. Рељић, иако није био на дужности, показао је максималну пожртвованост, професионалности и храброст и ризикујући сопствени живот савладао је осумњиченог који је претходно повредио његовог колегу. Приликом хапшења  осумњиченог, Рељић је и сам задобио убодну рану, али је успео да савлада нападача и ухапси га.

Награду „Најпосвећенији полицајац“ добио је Ненад Антић, инспектор Сектора унутрашње контроле у Нишу, док је титулу  „Омиљеног колеге“ понела Лидија  Качаревић, полицијска службеница Полицијске управе у Крушевцу.

У име награђених на признањима се захвалио Антић, који је истакао да она представљају мотив више и додатни подстрек полицијским службеницима  да пруже максимум у извршавању свакодневних задатака.

„Ова награда за мене преставља потврду не само мојих добрих резултата, већ доброг рада свих мојих колега из Сектора унутрашње контроле, без чијег професионалног, посвећеног и пожртвованог рада успешно обављање овог специфичног полицијског посла тешко да би било могуће“, рекао је Антић.