Актуелно

Миличковић: Неопходно је унапредити капацитете за реаговање у ванредним ситуацијама

02.04.2019.
Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић истакао је данас, на Планској конференцији поводом организовања Међународне вежбе управљања последицама ванредних ситуација, да је неопходно унапредити капацитете на националном, регионалном и међународном нивоу за реаговање у ванредним ситуацијама, као и за пружање одговарајуће помоћи угроженим заједницама...
Миличковић: Неопходно је унапредити капацитете за реаговање у ванредним ситуацијама
Миличковић: Неопходно је унапредити капацитете за реаговање у ванредним ситуацијама
Миличковић: Неопходно је унапредити капацитете за реаговање у ванредним ситуацијама
Миличковић: Неопходно је унапредити капацитете за реаговање у ванредним ситуацијама

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић истакао је данас, на Планској конференцији поводом организовања Међународне вежбе управљања последицама ванредних ситуација, да је неопходно унапредити капацитете на националном, регионалном и међународном нивоу за реаговање у ванредним ситуацијама, као и за пружање одговарајуће помоћи угроженим заједницама.

Међународна цивилна вежба, у организацији Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и oтклањање последица елементарних непогода Руске Федерације, биће одржана у јуну у Нишу.

„Елементарне непогоде и друге несреће, не угрожавају само живот и имовину појединца, већ утичу и на целокупан друштвено-економски развој. Управо због опасности, које у одређеним околностима могу да прерасту у ванредне ситуације са различитим последицама, неопходно је унапредити капацитете на свим нивоима. Предстојећа вежба биће прилика да заједно са тимовима из различитих земаља провежбамо своје капацитете и унапредимо наше сарадње“ рекао је Миличковић.

Он је истакао да је заједнички циљ свих унапређење безбедности и заштите живота грађана, њихове имовине и културног наслеђа.   

„Многи од вас су претходних година када су нас задесиле ванредне ситуације, несебично помогли грађанима Републике Србије и користим и ову прилику да вам се још једном захвалим на тој помоћи“, рекао је Миличковић на конференцији.

Први заменик министра за цивилну заштиту, ванредне ситуације и oтклањање последица елементарних непогода Руске Федерације Александар Чупријан истакао је да ће поменута вежба омогућити размену искустава.

„Сезонски ризици у читавом свету су истоветни, али је њихово деловање различито, због чега проучавање технологија које разне земље користе у ванредним ситуацијама и обједињавање стручњака користе свакој држави. Наши стручњаци сарађују и кроз Српско-руски хуманитарни центар и уверен сам да ће и заједнички рад на овој вежби додатно повећати професионалност наших ватрогасаца-спасилаца“ рекао је Чупријан.  

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је да су овакве вежбе добар пут за јачање спремности на реаговање у катастрофама, кроз сарадњу тимова и размену искустава.

„Догађаји претходних година, како у Републици Србији, тако и шире, нажалост представљају реалну потврду потребе за додатним јачањем капацитета државе, са једне стране да се суочи са ванредним ситуацијама, а са друге да се смање ризици од катастрофа“, указао је Марић.

Руководилац радне групе за организовање вежбе из Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и oтклањање последица елементарних непогода Руске Федерације Игор Веселов подсетио је на допринос припадника Српско-руског хуманитарног центра током поплава и шумских пожара претходних година.