Актуелно

Стефановић и Салвини разговарали о унапређењу сарадње посебно у области ирегуларних миграција

04.07.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас у телефонском разговору са потпредседником Владе Републике Италије и министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем спремност српске полиције на унапређењe сарадње са италијанским колегама, посебно у области ирегуларних миграција...
2019_07_04_Stefanovic_Salvini_tel.razgovor_migracije

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас у телефонском разговору са потпредседником Владе Републике Италије и министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем спремност српске полиције на унапређењe сарадње са италијанским колегама, посебно у области ирегуларних миграција.

Стефановић је оценио да само заједничке и координисане активности у овој области, са посебним акцентом на сузбијању трговине људима, кријумчарења људи и фалсификовања докумената, дају резултате у овој борби.

Како је нагласио, Република Србија је спремна, као и до сада, да буде део заједничког и јединственог одговора Европе на мигрантску кризу, а у њеном решавању сарадњу са Италијом сматра као једном од приоритетних.

У телефонском разговору двојице министара разматрана је и помоћ италијанске полиције у подизању капацитета српске полиције, нарочито у унапређењу активности граничне полиције у складу са стандардима ЕУ.

Министар Салвини подсетио је да је Италија годинама уназад оптерећена повећаним приливом миграната са севера Африке и да су из тог разлога надлежне италијанске службе веома посвећене решавању овог проблема.

Како је истакао, Италија је спремна да унапреди квалитет сарадње са свим релевантним партнерима у овој борби, а посебно са Србијом с обзиром да је реч о транзитној земљи на такозваној „балканској рути“.

Министар Стефановић овом приликом позвао је Салвинија у посету Србији, што је италијански министар прихватио.