Актуелно

Изасланик председника Србије и министар полиције Вулин: РС је наш спољнополитички приоритет

28.11.2021.
Изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова Александар Вулин, након свечане церемоније отварања граничног прелаза и саобраћаја преко моста Братољуб који повезује две општине Љубовију и Братунац, истакао је да је Република Српска спољнополитички приоритет Србије и да ће Србија учинити све да Српска буде сигурна и успешна...

Изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова Александар Вулин, након свечане церемоније отварања граничног прелаза и саобраћаја преко моста Братољуб који повезује две општине Љубовију и Братунац, истакао је да је Република Српска спољнополитички приоритет Србије и да ће Србија учинити све да Српска буде сигурна и успешна.

„Република Србија у складу са својим обавезама и међународним правом поштује суверенитет Босне и Херцеговине, али исто тако, Српску доживљава као свој спољнополитички приоритет. Ми Босну и Херцеговину поштујемо, али Републику Српску искрено волимо  и учинићемо све да Српска буде сигурна, заштићена и да буде успешна. Не може бити успешна БиХ, ако нема успешне РС.

БиХ је састављена од три народа, два ентитета и не може ни један народ, ни један ентитет да се посматра као рушилачки или да се потцењује или да се сматра нечим лошим. Република Србија као гарант Дејтонског споразума ће учинити све да се Дејтон заиста сачува и спроводи. Дрина је граница онолико колико ми желимо да буде граница. То значи колико ми будемо више радили и колико се будемо више повезивали, више будемо економски улагали, толико ће бити мање граница. Дрина нас спаја, она нас повезује", истакао је министар Вулин.

„Они који су ћутали кад Аљбин Курти говори о великој Албанији, треба  да буду још тиши када ми Срби  говоримо о потреби да се повезујемо и да живимо једни за друге. Оно што, допустите Шиптарима, нећете моћи да забраните Србима", поручио је изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова Александар Вулин након отварања граничног прелаза и пуштања у рад мост „Братољуб“.