Актуелно

Mинистар Вулин:Србија је једина држава у Европи која није увела санкције Руској Федерацији само захваљујући Александру Вучићу

02.07.2022.
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк, истакао је да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, првенствено захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, његовој снази и интегритету, те да би већина чланова Владе Србије засигурно увела санкције Русији...

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк, истакао је да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, првенствено захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, његовој снази и интегритету, те да би већина чланова Владе Србије засигурно увела  санкције Русији.

„Чак је и Босна и Херцеговина увела одређене верзије санкција према Руској Федерацији. Србија је једина држава у Европи која није увела никакве санкције Руској Федерацији и одмах да вам кажем, само захваљујући Александру Вучићу. Највећи део Владе Србије би гласао за санкције, не би уопште питао нешто", истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин и поручио да је Србија веома јасна по питању сукоба у Украјини и да није разумео примедбе потпредседнице Владе Зоране Михајловић која је рекла да би будућа Влада Србије требало да буде одређенија по питању рата у Украјини.

„Видео сам пре неки дан, потпредседница Владе Републике Србије госпођа Михајловић је рекла да следећа Влада треба да буде одређенија према рату у Украјини, јаснија. Шта ти није јасно? Шта вам није јасно? Више смо него јасни кад је у питању сукоб у Украјини. Поштујемо територијални интегритет Украјине, али нећемо да уводимо санкције Руској Федерацији, шта ту није јасно? Хоћемо да будемо део сукоба Запада са Русијом? Хоћемо да заборавимо све ове деценије у којима нас је Русија подржавала? Хоћемо да заборавимо све ове векове словенског братства? Шта није јасно? Не разумем шта значи то, да будемо јаснији. Веома смо јасни – држава Србија је рекла – поштујемо међународно право за разлику од Европске уније", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова истакао је да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет свих земаља за разлику од Европске уније која не поштује интегритет и суверенитет Србије.

„Ми поштујемо територијални интегритет и суверенитет свих земаља, али ЕУ не поштује наш територијални интегритет и суверенитет. Али САД и сви они који су признали ту лажну шиптарску творевину не признају наш територијални интегритет и суверенитет и кад их слушам, како траже од мене да уведем санкције Русији због кршења територијалниог интегритета Украјине, само их питам, у реду, а кад ћете то урадити на примеру Србије?", упитао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова је казао да је Србија самостална и независна држава која не жели да се меша у сукобе Запада и Русије, а посебно не жели да буде пешадија НАТО пакта.

„Ако хоћете да се држите територијалног интегритета и суверенитета као најважнијег принципа у међународној политици, што ја мислим да јесте, пођите од Србије. Прво повуците признање Kосова, па кажите извините, Србија је целовита, погрешили смо што смо вас бомбардовали, извините за онолику децу што смо вам побили, опростите што смо вам то урадили, почињемо од тога да исправљамо своје грешке. А не да тражимо од Србије да Србија буде пешадија НАТО пакта, да Србија буде неко ко ће да уђе у сукоб са Русијом. Дакле, не знам шта је моја колегиница мислила под тим да будемо јаснији према сукобу у Украјини. Веома смо јасни - нећемо да улазимо у сукоб са Руском Федерацијом, нећемо да улазимо у туђе ратове, нећемо да будемо туђа пешадија", поручио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин гостујући на Пинк телевизији.