Актуелно

Министар унутрашњих послова Александар Вулин о историјском говору председника Вучића у УН

22.09.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин о историјском говору председника Вучића у УН: Није Србија једина земља на свету која има проблем са територијалним интегритетом, али је Србија једина земља на свету која има председника који сме то да каже...

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк истакао је да је председник Србије Александар Вучић својим говором у Скупштини Уједињених нација још једном показао колико је велики државник, те да је читава Србија поносна на говор свог председника који чврсто стоји уз свој народ.

Министар унутрашњих послова је нагласио да је председник Вучић показао својим говором у УН-у да је Србија одлучна у борби за своје државне и националне интересе.

„Председник Вучић је још једном показао да је државник. Не политичар, не мења он ставове у складу са дневним потребама. Александар Вучић је показао да је државник који је у стању да каже оно што читав свет зна, а не сме да изговори и да је спреман да на себе прихвати све оно што дође као последица говорења истине. Александар Вучић говори исто и на Истоку и на Западу, Александар Вучић говори искључиво из позиције интереса Србије и српског народа, он се бори за Србију и за српски народ. Србија је синоћ била поносна, Србија је синоћ могла да види колико великог државника има, државника који се уписује у историју. Синоћ је Александар Вучић још једном стао уз свој народ и целом свету рекао истину", истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин казао је да је председник Вучић још једном истакао да Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујући и територијални интегритет Украјине, али да је исто тако цео свет синоћ јасно и гласно питао у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине, и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен.

„Александар Вучић је имао храбрости да то пита, да то каже, да то понови, и то не по први пут, али на овој говорници, у УН, то звони много даље и то се чује много даље. Много је земаља на свету које имају исти проблем као Србија, али мало је земаља које имају председника који је имао храбрости да то пита цео свет. Није Србија једина земља на свету која има проблем са територијалним интегритетом, са разним сепаратистичким покретима, са покушајима отцепљења делова њене територије, са лицемерјем међународне заједнице. Али, Србија је једина земља на свету која има председника који сме то да каже, који сме да пита цео свет, који сме великима да каже да знамо колики су лицемери и да то нећемо прећутати", поручио је министар унутрашњих послова Србије.

Kоментаришући део говора председника Вучића посвећеном иницијативи "Отворен Балкан", министар унутрашњих послова Александар Вулин је истакао да председник Вучић не затвара границе Србије према другима већ напротив позива на заједничку сарадњу.

„Председник Вучић је и ту показао колико је Србија велика, он верује у интегративну моћ Србије, он се не боји, не затвара границе према другима, него отвара и позива све друге, да дођу да радимо заједно, да учимо једни са другима, да отворимо тржиште једни са другима. „Отворени Балкан" је одлична идеја, тек сад се показује колико је изузетно ефикасна, али знате, у историји Балкана, свако ко је рекао „Балкан Балканцима“ био је изложен стравичним, стравичним притисцима, па је губио и главу. Реченица „Балкан Балканцима“ је реченица коју велике силе не воле да чују. Оне воле да парчају Балкан, да свађају Балкан, да користе Балкан, а не да буде „Балкан Балканцима", поручио је министар унутрашњих послова, додавши да је синоћ у УН председник Вучић још једном поновио да Србија неће никакве сукобе и ратове и да је чврсто посвећена очувању мира и стабилности.

„Сви смо целу ноћ гледали, чекали свог председника, али имали смо разлога за то и можемо да будемо поносни", казао је министар унутрашњих послова Александар Вулин гостујући на телевизији Пинк.