Актуелно

Европска унија донирала Управи криминалистичке полиције МУП-а 18 возила и опрему укупне вредности милион евра

22.01.2020.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић присуствовао је данас примопредаји 18 возила и опреме које је Европска унија донирала Управи криминалистичке полиције МУП-а, укупне вредности милион евра...
 ЕУ донирала УКП МУП-а 18 возила и опрему укупне вредности милион евра
 ЕУ донирала УКП МУП-а 18 возила и опрему укупне вредности милион евра
 ЕУ донирала УКП МУП-а 18 возила и опрему укупне вредности милион евра
 ЕУ донирала УКП МУП-а 18 возила и опрему укупне вредности милион евра
 ЕУ донирала УКП МУП-а 18 возила и опрему укупне вредности милион евра
 ЕУ донирала УКП МУП-а 18 возила и опрему укупне вредности милион евра

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић присуствовао је данас примопредаји 18 возила и опреме које је Европска унија донирала Управи криминалистичке полиције МУП-а, укупне вредности милион евра.

„Данас презентујемо донацију коју је Европска унија кроз предприступне ИПА фондове дала Министарству унутрашњих послова и која се састоји од 15 возила која ће користити Управа криминалистичке полиције кроз пројекат за јачање капацитета у борби против трговине људима и три возила која су мобилне лабораторије, а која ће служити да Министарство унутрашњих послова појача своје капацитете у прикупљању доказа, односно које ће моћи да функционишу и у случајевима хемијске, биолошке и радиолошке опасности“ рекао је Стефановић.

Министар је објаснио да ће, захваљујући овој донацији, полиција моћи да прикупља доказе и на лицу места када се ради о срединама које су загађене у случају неког акцидента или намерно изазване ситуације, када се ради о биолошком, радиолошком или хемијском загађењу.

„Ова возила су вредна око милион евра, а ради се о пројекту који је укупне вредности три милиона евра, где је један део новца потрошен и за набавку рачунарске опреме и намештаја за јединице полиције, а један део новца искоришћен је за обуку која је трајала готово три године за коришћење мобилних лабораторија и за тренинг људи у центрима широм ЕУ“, казао је министар.

Стефановић је рекао да ће ова возила и опрема већ од данас бити у употреби и да Министарство унутрашњих послова у Србији прати трендове који постоје у најразвијенијим земљама ЕУ.

„Стандарди које данас МУП постиже не само кроз ове пројекте, већ и кроз средства која сами улажемо у обнову наше опреме и технике, јесу нешто што гарантује да ће српска полиција бити у врху и рангу полицијa широм Европе“, нагласио је министар и захвалио се делегацији Европске уније на донацији.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да борба против трговине људима представља веома озбиљну форму организованог криминала са великим социјалним утицајем.

„Република Србија је у овој борби напредовала примењујући Стратегију и Акциони план направљен у јануару прошле године. Усвојена је и оперативна процедура поступања према жртвама и сада је потребно пратити резултате у пракси, јер је наравно заштита жртава приоритет“, рекао је Фабрици.

Он је истакао да су донирана возила, део ширег пројекта Европске уније који се спроводи са Владом Републике Србије.

„Криминал се развија, постаје технолошки напреднији и захтевнији, зато полиција мора да има добру опрему како би спроводила успешно истраге. Добра форензика је битна почев од свакодневних ствари, као што су саобраћајне незгоде, хемијски и биолошки акциденти. Управо ова донирана опрема помоћи ће полицији да одговори на разне изазове. То је део европског пута Србије и циља да има најпрестижније институције“ рекао је Фабрици, истичући да ће наведена опрема унапредити капацитете МУП-а и да се нада наставку добре сарадње са министром Стефановићем и српском полицијом.