Актуелно

Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце

25.10.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић присуствовао је пуштању у рад система „Пронађи ме“ за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица, који ће омогућити брзу дистрибуцију информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности...
Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце
Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце
Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце
Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце
Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце
Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић присуствовао је пуштању у рад система „Пронађи ме“ за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица, који ће омогућити брзу дистрибуцију информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности.

Систем „Пронађи ме“ званично је пустио у рад председник Републике Србије Александар Вучић, а којим је први пут, из Командно-оперативног центра МУП-а, послата порука грађанима о покретању система.

Хитно обавештавање подразумева слање поруке о нестанку детета са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем „смс“ поруке свим грађанима преко њихових мобилних оператера, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, железничким и аутобуским станицама. 

Министар Гашић је истакао да пре осам месеци, након консултација са стручним сарадницима у МУП-у, није било дилеме да је потребно учинити све да се нађе начин да систем хитног обавештавања јавности у случају нестанка малолетног лица заживи и у Републици Србији. 

„Зато је данас велики дан за државу Србију, велики дан за сву нашу децу, јер знају да ћемо убудуће сви заједно бринути о њиховој сигурности, удружени око најважнијег циља – да најмлађи буду безбедни, и да им изнад свега покажемо да смо увек ту за њих и да могу да нам верују“, рекао је министар Гашић и додао да су деца  најрањивији и најосетљивији део нашег друштва и да је на свима да учине све како би им обезбедили безбрижно и сигурно детињство.  

Према речима министра Гашића, ово ће значајно повезати комплетну заједницу која ће се ујединити око најважнијег питања за сваку породицу, за цело друштво, за будућност Србије, да више верују једни другима и да се више ослањају једни на друге. 

„Безбедност деце је у врху листе приоритета Министарства унутрашњих послова и полицијски службеници су веома посвећени томе. Спроводе и велики број превентивних активности, како би деци и младима указали на све опасности које носи савремено друштво. Министарство унутрашњих послова има капацитете, знање, вољу и истрајност када је заштита деце у питању. С тим у вези, успешност полицијског рада потврђује податак да проценат проналаска нестале деце у Србији износи чак 99,2 одсто“, нагласио је Гашић.

Министар Гашић потписао је данас и Споразуме о сарадњи у случају хитног обавештавања јавности о нестанку малолетног лица са министром за информисање и телекомуникације Михаилом Јовановићем, министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем и државним секретаром у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лавом Григоријем Пајкићем. 

„Мултиресорни тим, састављен од компетентних представника владиног и невладиног сектора у овој области, пред који је стављен нимало лак задатак, за само пар месеци успоставили су законске, организационе, кадровске, техничке и друге неопходне услове, како би систем „Пронађи ме“ био активиран“, рекао је Гашић. 

Министар је објаснио да постоје ситуације када објављивање података о нестанку детета отежава или омета рад полиције или може да представља додатну опасност по жртву. Управо због тога начелници полицијских управа доносе одлуку о покретању овог система, на основу јасно дефинисаних критеријума и појединости сваког конкретног случаја и за то су адекватно обучени. 

„Стога ће овакви системи у будућности бити коришћени за обавештавање јавности и у ситуацијама елементарних непогода, природне катастрофе и других, акцидентних ситуација“, закључио је Гашић. 

Председник Центра за несталу и злостављану децу и оснивач фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић, на чију је иницијативу и покренут систем „Пронађи ме“, захвалио се Министарству унутрашњих послова и председнику Александру Вучићу који су препознали значај овог система. 

„Осам година смо овде, осми пут, и сваки пут разговарамо о темама које су важне за безбедност наше деце. Измењен је Кривични закон, постоје и измене у Закону о полицији, један важан систем је заживео. Први пут у региону, ниједна земља нема у региону овакав систем и неће га убрзо ни имати нажалост", рекао је Јурић. 

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кристофер Хил истакао је важност да сви буду укључени у овај систем. 

„Поносан сам да представљам америчку амбасаду, јер смо могли да одиграмо ту једну малу улогу и да помогнемо да се ово покрене", навео је Хил.

Покретању система „Пронађи ме“ присуствовали су и министар здравља Даница Грујичић као и представници тужилаштава и других надлежних институција Републике Србије.