Актуелно

Појачанa контролa саобраћаја у циљу унапређења безбедности пешака

27.01.2023.
МУП

Припадници Управе саобраћајне полиције МУП-а указују да су се током претходног дана у Србији догодиле три саобраћајне незгоде у којима су оборени пешаци на пешачком прелазу и стога апелују на све возаче да у постојећим временским условима повећају опрезност и смање брзину кретања возила како би могли благовремено да зауставе возило и пропусте пешаке који намеравају да пређу коловоз. 

У јучерашњим саобраћајним незгодама погинуо је један пешак, један пешак задобио је тешке, а два лаке телесне повреде. 

На пешачком прелазу у Краљеву погинула је осамдесетогодишња жена, а у Београду су у једној саобраћајној незгоди повређене три женске особе, старости 23, 24 и 28 година. Такође, у Зрењанину су на пешачком прелазу оборени двадесетседмогодишња жена и њено шестогодишње дете, али они том приликом нису повређени.

Све саобраћајне незгоде догодиле су се у ноћним условима, односно у условима смањене видљивости.

Напомињемо да Управа саобраћајне полиције почев од 15. децембра 2022. године спроводи мере појачане контроле саобраћаја у циљу унапређења безбедности пешака. Од почетка акције, 4.419 возача санкционисано је због прекорачења брзине у зонама пешачких прелаза, 111 возача због непропуштања пешака на пешачком прелазу, а 420 пешака због непрописног преласка коловоза. 

Такође, апелујемо и на пешаке да коришћењем рефлектујућих елемената допринесу унапређењу своје безбедности, као и да коловоз прелазе искључиво након што се увере да то могу учинити на безбедан начин, укључујући и прелазак на пешачком прелазу.