Актуелно

Стефановић: Настављамо са унапређењем капацитета Министарства унутрашњих послова набавком нових хеликоптера

30.07.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је да набављени хеликоптери представљају велико појачање, јер ће допринети да пилоти брзо стигну и спасу нечији живот, правовремено реагују у ванредним ситуацијама и пруже подршку другим јединицама полиције када је то потребно...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас да ће нови „Ербас Х145М“ хеликоптери, који су набављени за потребе Министарства унутрашњих послова, повећати способност српске полиције да у кратком временском року обави сваки задатак са којим се суочи.

„Настављамо са унапређењем капацитета Министарства унутрашњих послова и данас смо имали прилику да видимо и трећи хеликоптер „Х145М“ који смо набавили и који ће у наредних десетак дана бити у пуној оперативној употреби“, рекао је Стефановић и подсетио да су прва два хеликоптера истог типа испоручена Хеликоптерској јединици почетком јула.

Министар је истакао да набављени хеликоптери представљају велико појачање, јер ће допринети да пилоти брзо стигну и спасу нечији живот, правовремено реагују у ванредним ситуацијама и пруже подршку другим јединицама полиције када је то потребно.

„Ова три хеликоптера, које наши пилоти сматрају једним од најбољих у свету,  дају нашој Хеликоптерској јединици статус какав у региону мало ко има“, рекао је Стефановић и додао да ће четврти хеликоптер “Х145М“, према плану и у складу са договором са Ербасом, бити испоручен априла следеће године.

Стефановић је указао да су прва два хеликоптера, која су стигла почетком јула регистрована и већ се користе у оперативним задацима Министарства унутрашњих послова.

Према његовим речима, трећи хеликоптер који је данас представљен, намењен је пре свега за ватрену подршку специјалној и посебним јединицама полиције на терену.

Међутим, како је рекао Стефановић, оно што одликује „Х145М“ хеликоптере је њихова мултифункционалност, односно сваки од ових хеликоптера може да буде искоришћен за медицинске потребе, ватрену подршку и за друге посебне задатке, што омогућава и додатна опрема за осматрање у ноћним и лошим временским условима.

„То значи да ћемо имати и много бољи надзор наше државне границе и подршку за полицијске јединице на терену у условима смањене видљивости“, истакао је Стефановић.

Министарство унутрашњих послова, како је навео, наставља са увежбавањем летачке посаде, како би она била спремна да у потпуности одговори сваком задатку.

Стефановић је истакао да то није крај опремања полиције, да је Министарство купило и три хеликоптера „Супер Пума Х-215“, али и да ће се наставити са опремањем полиције и ватрогасаца новим возилима.

„То није крај, поред хеликоптера очекујем да ћу имати прилику врло брзо да вам покажем наставак опремања МУП-а новим возилима и то не само полиције, већ и ватрогасаца. Имаћете прилике да видите да заиста континуирано водимо рачуна да наши припадници имају савремена средства и возила којима могу да помогну грађанима у свакој ситуацији“, нагласио је министар Стефановић.

Министар Стефановић обишао је нове хеликоптере и упознао се са пратећом опремом. Хеликоптери имају нову опрему за ноћно осматрање са уграђеним камерама које омогућавају да оператер, уместо пилота, осматра границу или прати неку другу акцију, као и да има добру видљивост током ноћи.

Такође, они су опремљени и најсавременијом медицинском опремом, тако да ће лекарски тимови моћи, уколико затреба, да пруже помоћ угроженима у самом хеликоптеру и тако не губе драгоцено време у транспорту до најближе болнице.

Летелице могу да за само минут и двадесет секунди буду у ваздуху, што је од изузетног значаја за реаговање у ванредним и кризним ситуацијама. Хеликоптери ће бити коришћени за транспорт специјалних јединца, надзор државне границе, контролу саобраћаја, гашење пожара и спасавање људи.