Архива

Стефановић се састао са министром правде и унутрашњих послова Швајцарске

24.01.2018.
Стефановић:„Фокус наше сарадње је борба против организованог криминала и потенцијалног тероризма и у том циљу сарадња две земље у размени искустава, сарадња професионалаца и формирање заједничких тимова свакако да ће имати приоритет у овој и наредним годинама“...
Стефановић се састао са  министром правде и унутрашњих послова Швајцарске
Стефановић се састао са  министром правде и унутрашњих послова Швајцарске
Стефановић се састао са  министром правде и унутрашњих послова Швајцарске
Стефановић се састао са  министром правде и унутрашњих послова Швајцарске

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас са министром правде и унутрашњих послова Швајцарске Симонетом Сомаругом са којом је разговарао о унапређењу сарадње полиција односно министарстава унутрашњих послова две земље.

„Фокус наше сарадње је борба против организованог криминала и потенцијалног тероризма и у том циљу сарадња две земље у размени искустава, сарадња професионалаца и формирање заједничких тимова свакако да ће имати приоритет у овој и наредним годинама“ рекао је министар Стефановић након састанка.

Као важан сегмент будуће сарадње министар Стефановић је истакао борбу против сајбер криминала која, према његовим речима, има два сегмента - одговор на кривично дело које се догодило, али и превентивни рад.

„Желимо што боље да искористимо наша заједничка искуства, односно како да сарађујемо у томе да нашу децу у школама учимо какве опасности их вребају, али и читава популација се суочава са неким новим изазовима, новим кривичним делима, претњама и како да полиција буде брза и ефикасна у одговору на кривична дела која се дешавају у тој врсти сајбер простора“ нагласио је Стефановић.

Министар је рекао да је са колегиницом из Швајцарске разговарао и о могућности посета експерата једне и друге земље, како би се приказали досадашњи резултати акција, али и припремили кроз превентивни рад за ствари које „можда следе“.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Стефановић захвалио се Самаруги  и Швајцарској на подршци коју је Република Србија имала у процесима управљања миграцијама.

„Поред новчане донације од 270 хиљада швајцарских франака, снажне подршке Швајцарске и добре сарадње, имали смо добру контролу над миграционим процесима да зауставимо прекогранични криминал у тој области и имамо подршку Швајцарске да се питања реадмисије и добровољног повратка још брже и ефикасније решавају“ рекао је Стефановић.

Министар Сомаруга је истакла да је међусобна сарадња на веома високом нивоу и подсетила да је споразум о сарадњи две полиције потписан 2011. године и да је од те године у Србији успостављен швајцарски полицијски аташе.

„Обе државе су на основу овог споразума у могућности да лакше сарађују у областима борбе против прекограничног криминала, организованог криминала, у борби против трговине и кријумчарења дроге, оружја, трговине људима и фалсификовања докумената“ рекла је Сомаруга.

Такође, она је додала да се на састанку разговарало о породичном насиљу, начинима који могу да спрече ову појаву и како можемо боље да се бринемо о жртвама породичног насиља. Систем азила у Швајцарској, нова процедура за обраду захтева за азил, правна заштита миграната, повратак избеглица су такође теме о којима се говорило на данашњем састанку.

 „Захваљујем се министру Стефановићу на отворености и спремности да покаже гостопримство и да се брине о избеглицама и мигрантима којима је пружен смештај. Мислим да је у обостраном интересу да имамо систем азила који је добар и који функционише. Република Србија може и даље да рачуна на подршку Швајцарске када је реч о овој теми“ истакла је Симонета Сомаруга.