Архива

Томашевић: Шаљемо јасну поруку да насиље у породици неће бити толерисано

30.01.2018.
Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић изјавила је данас да је полиција у првих седам месеци примене Закона о спречавању насиља у породици, у 2017. години, изрекла 13.808 хитних мера удаљења насилника из стана и забране контактирања жртве...
Томашевић: Шаљемо јасну поруку да насиље у породици неће бити толерисано
Томашевић: Шаљемо јасну поруку да насиље у породици неће бити толерисано
Томашевић: Шаљемо јасну поруку да насиље у породици неће бити толерисано

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић изјавила је данас да је полиција у првих седам месеци примене Закона о спречавању насиља у породици, у 2017. години, изрекла 13.808 хитних мера удаљења насилника из стана и забране контактирања жртве.

Томашевић, која је учествовала у раду округлог стола примена Закона о спречавању насиља у породици, који је одржан у Вршцу, прецизирала је да је од јуна до децембра 2017. године изречено 4.469 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 9.339 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву и прилази јој.

„Само у првих 15 дана 2018. године, полицијски службеници изрекли су 1.277 хитних мера, од чега су 426 привременог удаљења учиниоца из стана и 851 забрана контактирања и прилажења жртви“ додала је Томашевић.

Она је изнела и податак да је за седам месеци примене Закона у 2017. години пријављено 3.840 кривичних дела насиља у породици, док је у истом периоду 2016. евидентирано 3.436 пријава.

Томашевић је оценила да оваква статистика показује да су се жртве оснажиле да насилнике пријаве и поручила да жртве треба да знају да имају подршку Министарства унутрашњих послова и друштва у целини.

Према њеном мишљењу једна од основних вредности овог Закона је стављање жртве у фокус.

„Годинама уназад велики број жртава које су пријављивале насиље у задњем моменту одустајале су од пријаве, због немогућности да оду из стана, напусте децу или недовољних финансијских средстава. Закон је измештањем насилника и привременим мерама послао јасну поруку да насиље неће бити толерисано и да жртва има подршку друштва“ закључила је Томашевић.