Архива

Апел на грађане да се током жетве придржавају мера заштите од пожара

30.06.2016.
ПУ Крушевац

Припадници Министарства унутрашњих послова апелују на грађане и привредне субјекте који учествују у радовима жетве и вршидбе, да обрате пажњу на опасности од настанка пожара, који су честа појава у овом временском периоду а могу да захвате усеве, воћњаке па и пољопривредна домаћинства. Најчешћи узроци настајања пожара у току жетвених радова су: непажња, намерно спаљивање стрњишта, техничка неисправност пољопривредних машина које учествују у жетви, неодговарајућа примена превентивних мера заштите од пожара.

Подсећамо учеснике у жетви да су комбајни и трактори који обављају вршидбу, обавезни да имају исправну противпожарну опрему и то (апарат С-9, ашов и лопату) и морају бити снабдевени одговарајућим хватачима и пригушивачима варница, као и да по завршетку жетвених радова пољопривредне машине удаље на безбедно место.

Забрањено је пушење, паљење ватре и коришћење средстава са отвореним пламеном у близини стрних усева, за време жетвених радова и при превозу усева и њиховом ускладиштавању.

Индивидуални пољопривредни произвођачи ускладиштавање стрних усева могу вршити у својим двориштима на одстојању од најмање шест метара од других објеката и кућа.

У случају настанка пожара због непоштовања наведених противпожарних правила, против неодговорних појединаца и предузетника биће предузете одговарајуће мере у складу са законом, односно покренути захтеви за покретање прекршајног поступка.