Архива

Изјава државног секретара Министарства унутрашњих послова Милосава Миличковића

18.01.2017.
МУП

Број: 40/17

18. јануар 2017. године

„Министарство унутрашњих послова изненађено је грубим неистинама  које је у свом саопштењу изнео Саша Јанковић, а поводом инцидента када је група од девет лица прекинула одржавање трибине у М.З. у Бешкој. Министраство унутрашњих послова тражи одговор од Саше Јанковића на основу чега је он квалификовао догађај, када то по закону може да уради само надлежни тужилац? Нејасно је како Саша Јанковић дефинише ко је „жртва“, а ко не, поготово што је током инцидента повређена и новинарка телевизије Срем Ж. М. која је пријавила полицији да је нападнута од стране групе од девет лица која су прекинула трибину, као што је то учинило и неколико  грађана који су пријавили повреде и упућени су у медицински центар да се те повреде констатују.

У свом саопштењу Саша Јанковић говори како осуђује „покушај линча“ и директно покушава да буде и тужилац и судија, иако предистражни поступак  у овом случају још увек траје. Припадницима полиције, поступајућем тужиоцу и здравственим радницима нико од припадника групе која је прекинула трибину ни у једном тренутку није тврдио да је „шутиран на поду“, па постављамо питање Саши Јанковићу како је, на који начин и на основу извештаја ког органа то утврдио? Истини за вољу грађанин А. Ђ. који је присуствовао трибини пријавио је да је шутиран, а након тога оборен на под од стране групе која је прекинула одржавање трибине.

Подсећамо Сашу Јанковића да Србијом не може да се влада саопштењима, већ законима, који морају да једнако важе, за све без обзира да ли се они свиђају Саши Јанковићу или не.

Саша Јанковић грубо је обмануо јавност када је рекао да је неко „шутиран на поду“ зато што такав догађај нико није пријавио. Такође изрекао је грубу неистину када је рекао „да полиција није реаговала на време“. Наиме, полицију је након упада девет лица на трибину позвао председник Општине Инђија Владимир Гак у 19:48 часова и пријавио нарушавање јавног реда и мира. Поступајући полицијски службеници дошли су на лице места након само неколико минута и успоставили нарушени јавни ред и мир. Још једна у низу неистина односи се на тврдње Саше Јанковића да неким лицима нису дати „записници“. Свим лицима која су дала изјаве припадницима полиције омогућен је увид у те изјаве и понуђена копија записника изјаве.  Лицима којима је само утврђен идентитет нису дати било какви „записници“, већ су обавештени да ће бити позвани да дају потребна обавештења када о догађају буде обавештено надлежно тужилаштво, што је у потпуном складу са законом. Надлежни тужилац обавештен је одмах након догађаја.

Министарство унутрашњих послова наставиће да обавља свој посао у складу са законом, а Сашу Јанковића позивамо да престане да обмањује јавност и унижава институцију коју би требало да представља.“