Архива

Светска недеља безбедности саобраћаја и Блиц маратон

08.05.2017.
MУП

Број: 372/17

8. мај 2017. године

Припадници Министарства унутрашњих послова - Управе саобраћајне полиције, у оквиру обележавања Четврте светске недеље безбедности саобраћаја на путевима, током ове седмице, од данас до 14. маја, спроводиће појачану контролу брзине кретања возила.

Четврта светска недеља безбедности саобраћаја на путевима, која се спроводи под окриљем Уједињених нација, ове године обележава се под слоганом „Успори и сачувај животе“ и усмерена је ка подизању свести грађана да је неприлагођена брзина један од кључних узрока саобраћајних незгода са погинулим и повређеним лицима.

Поред тога, овог месеца, Управа саобраћајне полиције спроводиће и акцију „Блиц маратон“, током које ће 24 сата непрекидно бити ангажовани сви расположиви уређаји за мерење брзине кретања.

Имајући у виду да су непрописна и неприлагођена брзина кретања возила још увек најчешћи узроци саобраћајних незгода са погинулим и тешко повређеним лицима у Републици Србији, Mинистарство унутрашњих послова позива грађане да се активно укључе у планирање акције „Блиц маратон“ и да укажу на локације на којима, по њиховој оцени, најчешће долази до угрожавања безбедности учесника у саобраћају због кршења прописа о брзини кретања возила.

Податке о локацијама грађани могу слати током ове недеље на адресу usp@mup.gov.rs.

Саобраћајна полиција ће током акције „Блиц маратон“, на предложеним локацијама мерити брзину ручним радарима и уређајима за мерење брзине у возилима без обележја полиције „пресретачима“.

Контрола брзине кретања ће се обављати и без заустављања возила на месту извршења прекршаја.

Уколико возач који прекорачи дозвољену брзину не буде заустављен на лицу места, власнику возила ће бити достављена веродостојна исправа о прекршају са позивом да плати прописану казну или да надлежној организационој јединици МУП-а достави податке о лицу које је учинило прекршај.

Током спровођења претходне акције „Блиц маратон“, 19. априла 2017. године, радарима је документовано 3.127 прекршаја.

Управа саобраћајне полиције апелује на возаче да због веће безбедности свих учесника у саобраћају поштују ограничење брзине кретања.