Архива

Ухапшени осумњичени за прање новца

30.01.2018.
MУП

Београд,

Број: 65/18

30. јануар 2018. године

Припадници Министарства унутрашњих послова – Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Пореском управом – Сектором пореске полиције, а по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су четири особе због постојања основа сумње да су извршили кривично дело прање новца, док се један од ухапшених сумњичи и за пореску утају.

Полиција је ухапсила Београђане Д. Л. (1972), Д. С. (1953), И. Л. (1977) и Н. Г. (1978).

Осумњичени Д. Л. се терети да је, поред прања новца, извршио и кривично дело пореска утаја, тако што је, у периоду од 2014. до 2017. године, избегао плаћање пореза, ПДВ-а и пореза на доходак у укупном износу од 20.535.701 динар.

Такође, сумња се да су њих четворица извршили кривично дело прање новца тако што су, у истом временском периоду, у намери да прикрију незаконито стечен новац пореском утајом, средства уплаћивали на рачуне физичких лица, која са осумњиченим Д. Л нису имала никакав пословни однос.

Новац су, како се сумња, користили за плаћање услуга добављачима за извођење грађевинских радова на стамбеним објектима на територији Београда и на тај начин новац од пореске утаје убацили у легалне новчане токове.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.