Aktuelno

Stefanović: Sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u oblasti vanrednih situacija je garancija brzog reagovanja u pograničnoj regiji

25.07.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Republike Bugarske Mladen Marinov potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija, koji će doprineti efikasnijem i bržem reagovanju u slučaju elementarnih nepogoda, posebno u pograničnim oblastima...
Sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u oblasti vanrednih situacija
Sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u oblasti vanrednih situacija
Sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u oblasti vanrednih situacija
Sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u oblasti vanrednih situacija
Sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u oblasti vanrednih situacija
Sporazum o saradnji Srbije i Bugarske u oblasti vanrednih situacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Republike Bugarske Mladen Marinov potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija, koji će doprineti efikasnijem i bržem reagovanju u slučaju elementarnih nepogoda, posebno u pograničnim oblastima.

„Sporazum koji smo potpisali garancija je da ćemo pojačati naše napore i brzinu reagovanja u vanrednim situacijama, posebno u pograničnoj regiji. Investiranjem u naše profesionalce i jačanjem naših međusobnih veza omogućićemo da reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda bude pravovremeno i brzo u interesu građana i Srbije i Bugarske“, rekao je Stefanović nakon potpisivanja Sporazuma.  

Stefanović je istakao da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova dve države na visokom nivou i dodao da je sa bugarskim kolegom razgovarao o njenom unapređenju u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, iregularnih migracija, kao i terorizma.

„Za nas je značajna kontinuirana borba protiv organizovanog kriminala zbog čega je izuzetno važno da pojačamo saradnju i komunikaciju naših profesionalaca iz redova policije“, rekao je Stefanović.

Srpski ministar policije je dodao da je sa Marinovim dogovorio i bližu komunikaciju pripadnika kriminalističkih policija dve zemlјe, koji će kroz razmenu informacija i iskustava omogućiti da policije dve države budu uvek korak ispred kriminalca.

Poseban akcenat tokom sastanka dva ministra bio je na borbi protiv narkotrafikinga, a ministar Stefanović posebno je istakao neophodnost saradnje u suprotstavlјanju trgovini sintetičkim drogama.

„Naš zadatak je da jačom saradnjom i većim angažovanjem policije omogućimo da zaplene budu još intenzivnije i da ne postoji nijedan kriminalac u Bugarskoj i Srbiji koji može da kaže da je siguran i bezbedan dok policija radi svoj posao“, naglasio je ministar Stefanović.

Govoreći o borbi protiv iregularnih migracija i trgovine lјudima, Stefanović je ukazao da je saradnja graničnih policija dve zemlјe dobra i da predstavlјa primer kako ona u budućnosti treba da izgleda.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije zahvalio se na podršci koju Bugarska pruža Srbiji na putu evropskih integracija i ocenio da iskustva te zemlјe, posebno u oblasti Poglavlјa 24, mogu biti od pomoći Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Mladen Marinov naglasio je da Bugarska i njen premijer Bojko Borisov pružaju punu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Marinov je ocenio da je danas potpisani Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija važan za zaštitu građana Bugarske i Srbije i da predstavlјa značajan korak u jačanju odnosa dve zemlјe.

Bugarski ministar je ukazao da njihova zemlјa ima jako dobru saradnju sa Srbijom na polјu bezbednosti i dodao da u rešavanje problema iregularnih migracija, koje su veliki problem za Evropsku uniju, svakako treba uklјučiti i zemlјe koje nisu njene članice.

Bugarski ministar je ocenio da u narednom periodu treba razvijati saradnju dve zemlјe i u pogledu olakšavanja i bržeg tranzita teretnih vozila koja iz Turske, preko Bugarske, idu u Srbiju.