Aktuelno

Stefanović i Mekalinen potpisali Memorandum o razumevanju između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Srbije

15.05.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je u Vašingtonu, u okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom o unapređenju policijske saradnje dveju zemalјa. Reč je o prvom sastanku jednog srpskog ministra policije sa američkim državnim sekretarom zaduženim za unutrašnje poslove...
Stefanović i Mekalinen potpisali Memorandum o razumevanju između Vlade SAD i Vlade Republike Srbije
Stefanović i Mekalinen potpisali Memorandum o razumevanju između Vlade SAD i Vlade Republike Srbije
Stefanović i Mekalinen potpisali Memorandum o razumevanju između Vlade SAD i Vlade Republike Srbije
Stefanović i Mekalinen potpisali Memorandum o razumevanju između Vlade SAD i Vlade Republike Srbije
Stefanović i Mekalinen potpisali Memorandum o razumevanju između Vlade SAD i Vlade Republike Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je u Vašingtonu, u okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom o unapređenju policijske saradnje dveju zemalјa. Reč je o prvom sastanku jednog srpskog ministra policije sa američkim državnim sekretarom zaduženim za unutrašnje poslove.

Nakon sastanka Stefanović i Mekalinen potpisali su Memorandum o razumevanju između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Srbije o unapređenju saradnje u cilјu sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija. Ovaj Memorandum omogućiće bržu razmenu informacija o migrantima, ali i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima, što će doprineti većoj bezbednosti dve države.

Ministar Stefanović je, tokom sastanka sa državnim sekretarom Mekalinenom, istakao zainteresovanost za unapređenje policijske saradnje, posebno u oblasti iregularnih migracija i terorizma. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o jačanju kapaciteta srpske granične policije, kao i konkretnim aktivnostima koje mogu doprineti unapređenju obučenosti policijskih službenika MUP-a Srbije na čemu će se, kako su se saglasili, raditi u narednom periodu.

Ministar Stefanović upoznao je američkog kolegu i sa konkretnim aktivnostima koje je Republika Srbija preduzela tokom velikog priliva migranata u našu zemlјu 2015. i 2016. godine, istakavši ujedno da je naša zemlјa uvek postupala humano prema njima.

Kako je istakao ministar Stefanović, Srbija se nakon rata na teritoriji bivše Jugoslavije suočila sa nekoliko stotina hilјada srpskih izbeglica, koje su proterane sa svojih ognjišta, te je tako bila apsolutno svesna i pozicije migranata koji su uglavnom pobegli iz ratom zahvaćenih područja.

Stefanović je, takođe, naglasio da je srpska policija preduzela i mnogobrojne mere u borbi protiv krijumčarenja i trgovine lјudima, imajući u vidu da se tokom migrantske krize ova kriminalna aktivnost značajno povećala.

Ministar Stefanović i sekretar Mekalinen razgovarali su o migracijama širom sveta, imajući u vidu da je ovo globalni fenomen, i saglasili su se da samo zajednička saradnja i brža razmena informacija može doprineti većoj bezbednosti Srbije i SAD.

Američki državni sekretar za unutrašnje poslove Kevin Mekalinen istakao je tokom sastanka da je ovo dobar korak napred u saradnji naših policija, ali i da postoji dosta prostora za njeno unapređenje u narednom periodu.

Takođe, on je pozdravio odlučnost i spremnost Republike Srbije da se bori protiv iregularnih migracija, potencijalnog terorizma i organizovanog kriminala. Stefanović je na kraju razgovora pozvao Mekalinena da poseti Republiku Srbiju.

Ministar Stefanović je tokom posete Ministarstvu za nacionalnu bezbednost SAD razgovarao i sa predstavnicima nacionalnog kontrolnog centra, koji je sastavni deo Agencije za zaštitu granica i carine SAD. Tom prilikom predstavnici ovog centra upoznali su srpskog ministra policije sa njihovim radom i modalitetima moguće saradnje.