Aktuelno

Stefanović i Sejls: Terorizam globalni problem sa kojim se možemo izboriti jedino zajedničkom saradnjom

16.05.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se u Stejt departmentu sa ambasadorom Natanom Sejlsom, koordinatorom za antiterorizam u Birou protiv terorizma i nasilnog ekstremizma...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se u Stejt departmentu sa ambasadorom Natanom Sejlsom, koordinatorom za antiterorizam u Birou protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Ministar Stefanović je tokom razgovora sa Sejlsom, u okviru zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, istakao da je terorizam globalni problem sa kojim se možemo izboriti jedino zajedničkom saradnjom. Stefanović je naglasio da je naša država pouzdan partner u borbi protiv terorizma i podsetio da aktivno učestvujemo u radu Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Potpredsednik srpske Vlade poručio je da je Republika Srbija svesna pretnji koje nosi povratak boraca sa stranih ratišta.

"Ljudi koji se vraćaju sa ratišta državlјani su nekih od zemalјa regiona, pa i naše zemlјe, i bez obzira na to što ćemo da prikupimo dokaze i pokušati da ih osudimo na dugogodišnje zatvorske kazne, pitanje je šta će biti sa njima kada izađu iz zatvora, kako mogu da se reintegrišu u društvo, a da više ne budu pretnja", ukazao je Stefanović.

Prema rečima ministra, stotinak lјudi koji su se vratili na KiM predstavlјaju stalnu opasnost za bezbednost u čitavom regionu.

Srpski ministar policije je tokom sastanka sa ambasadorom Sejlsom rekao i da je Republika Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Takođe, on je naglasio da je veoma važna razmena informacija u ovoj oblasti, kao i obuke u cilјu podizanja kapaciteta srpske policije u borbi protiv potencijalnog terorizma i organizovanog kriminala.

Ambasador Natan Sejls je pozdravio opredelјenost Republike Srbije da se bori protiv terorizma istakavši ujedno da naša zemlјa dobro brani granice Evrope od ovog problema. On je pohvalio rad srpske policije i rekao da terorizam predstavlјa izazov za mnoge zemlјe, ali da Srbija daje pun doprinos toj borbi.

Sejls je na kraju razgovora rekao i da će Sjedinjene Američke Države pomoći Srbiji kada je reč o unapređenju kapaciteta MUP-a Srbije u borbi protiv terorizma.