Aktuelno

Stefanović i Nuhodžić: Saradnja srpske i crnogorske policije je kontinuirana i kvalitetna

17.06.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić poručili su danas u Beogradu da je saradnja srpske i crnogorske policije na suzbijanju organizovanog kriminala kontinuirana i kvalitetna i da kriminalci nisu i neće biti sigurni, ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori...
Stefanović i Nuhodžić: Saradnja srpske i crnogorske policije je kontinuirana i kvalitetna
Stefanović i Nuhodžić: Saradnja srpske i crnogorske policije je kontinuirana i kvalitetna
Stefanović i Nuhodžić: Saradnja srpske i crnogorske policije je kontinuirana i kvalitetna
Stefanović i Nuhodžić: Saradnja srpske i crnogorske policije je kontinuirana i kvalitetna
Stefanović i Nuhodžić: Saradnja srpske i crnogorske policije je kontinuirana i kvalitetna

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić poručili su danas u Beogradu da je saradnja srpske i crnogorske policije na suzbijanju organizovanog kriminala kontinuirana i kvalitetna i da kriminalci nisu i neće biti sigurni, ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori.

Ministar Stefanović je posle sastanka sa crnogorskim kolegom Nuhodžićem rekao da je saradnja na polјu borbe protiv organizovanog kriminala efikasna i da pripadnici kriminalističkih policija brzo razmenjuju informacije koje su važne za otkrivanje krivičnih dela.

„Naš posao je zajednički. Imamo izuzetnu saradnju koja će se nastaviti i u budućnosti, jer hoćemo da kriminalci dobiju jasnu poruku da će policije izaći kao pobednici u borbi protiv organizovanog kriminala“, istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, kriminalci obe države blisko sarađuju u organizaciji trgovine narkoticima i izvršenja drugih krivičnih dela, što zahteva još bližu saradnju naših policija.

„Dobro je što policije Srbije i Crne Gore jako brzo i efikasno otkrivaju krivična dela, razmenjuju informacije, pronalaze dokaze i trude se da kriminalce pošalјu u zatvor. I prethodnih nekoliko dana smo blisko sarađivali na otkrivanju kriminalaca koji su izvršili najteža krivična dela na teritoriji i Srbije i Crne Gore i nastavićemo da razmenjujemo sve podatke koji mogu da dovedu do procesuiranja i rasvetlјavanja najtežih krivičnih dela“, istakao je Stefanović.

Govoreći o saradnji graničnih policija dve zemlјe, Stefanović je naveo da je sa kolegom Nuhodžićem razgovarao o proširenju kapaciteta graničnih prelaza, kako bi se građanima olakšao tranzit, ne samo tokom letnje sezone, već i tokom čitave godine.

„Cilј nam je i da zaustavimo šverc narkotika, robe, kao i prelazak lica koja su iz kriminogenog milјea“, rekao je ministar Stefanović koji se zahvalio ministru Nuhodžiću i pripadnicima crnogorske policije na izuzetnoj saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić istakao je saradnju kriminalističkih policija dve zemlјe i zajedničkih operativnih timova koja je u prethodnom periodu rezultirala lociranjem lica koja se međunarodno potražuju, presecanjem kanala krijumčarenja narkotika i rasvetlјavanjem teških krivičnih dela.

„Svedoci smo da kriminalne grupe deluju ne poznajući granice, ne samo u našem regionu, već i širom sveta. Zato je naš najbolјi odgovor otvorena, efikasna i iskrena saradnja koja jasno govori da kriminalci nisu i neće biti sigurni ni u Srbiji ni u Crnoj Gori i da će se naše države snažno suprotstaviti i obračunati sa organizovanim kriminalom“, istakao je ministar Nuhodžić.
 
On je podsetio da je prošle godine između dva ministarstva potpisan sporazum koji će stanovništvu u pograničnim opštinama Crne Gore i Srbije olakšati kretanje i prelaženje granice u cilјu rešavanja njihovih svakodnevnih potreba.

„Raduje me da je u završnoj fazi formiranje komisije koja se bavi ovom problematikom i da će vrlo brzo doći do implementacije ovog sporazuma“, rekao je Nuhodžić i dodao da je na sastanku dogovoreno da se razmotri mogućnost izgradnje zajedničkog graničnog prelaza u Bolјarima, na auto-putu koji će biti vrlo značajna saobraćajnica između dve države.

Nuhodžić se osvrnuo i na saradnju kroz zajedničke patrole tokom letnje turističke sezone i istakao da taj vid saradnje značajno doprinosi povećanju sigurnosti turista iz Srbije koji dolaze i borave u Crnoj Gori.

Crnogorski ministar izrazio je zadovolјstvo posetom Republici Srbiji povodom proslave Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.