Aktuelno

Kralјevina Norveška donirala MUP-u dva transportna vozila

11.09.2020.
Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije danas su uručena dva transportna vozila namenjena Sektoru za materijalno - finansijske poslove, koja su donacija Kralјevine Norveške, uz podršku UNDP-a i Ministarstva za evropske integracije...
Kralјevina Norveška donirala MUP-u dva transportna vozila
Kralјevina Norveška donirala MUP-u dva transportna vozila
Kralјevina Norveška donirala MUP-u dva transportna vozila
Kralјevina Norveška donirala MUP-u dva transportna vozila
Kralјevina Norveška donirala MUP-u dva transportna vozila

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije danas su uručena dva transportna vozila namenjena Sektoru za materijalno - finansijske poslove, koja su donacija Kralјevine Norveške, uz podršku UNDP-a i Ministarstva za evropske integracije.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov istakao je da je ova donacija Kralјevine Norveške komplementarna sa naporima i aktivnostima ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića usmerenim na zaštitu zaposlenih MUP-a, ali i građana Republike Srbije od korona virusa.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova snažno podržava međunarodnu saradnju sa svim zemlјama. Saradnja sa Kralјevinom Norveškom, našim dugogodišnjim partnerom i saradnikom u različitim oblastima reformskih procesa, kao i sa UNDP na visokom je nivou“, rekao je Lazarov.

On se zahvalio Norveškoj na donaciji i podsetio da je ta zemlјa dala značajan doprinos jačanju kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti forenzike, borbe protiv korupcije, upravlјanju lјudskim resursima, javnim nabavkama, kao i u rekonstrukciji i opremanju Centra za osnovnu policijsku obuku.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za evropske integracije Mihajlo Dašić istakao je da današnja donacija još jednom pokazuje bliskost odnosa Republike Srbije sa Kralјevinom Norveškom.

On se zahvalio Norveškoj na stalnoj podršci koja doprinosi društveno – ekonomskom razvoju i sprovođenju važnih reformi u procesu evropskih integracija Srbije.

„Norveška pokazuje solidarnost sa našim građanima u najtežim situacijama u kojima smo se našli poslednjih godina, od katastrofalnih poplava 2014, pa i nakon izbijanja zdravstvene krize prouzrokovane virusom korona. Dobili smo značajnu pomoć za nabavku respiratora, monitora za intenzivnu negu i maski“, rekao je Dašić i dodao da su zahvalјujući norveškoj pomoći nabavlјeni i prehrambeni i higijenski paketi koji su dodelјeni najugroženijim društvenim grupama širom Srbije.

Sekretar ambasade Kralјevine Norveške u Republici Srbiji Stefan Almehagen Sandstad istakao je da je pandemija virusa Kovid-19 podsetnik da u kriznim vremenima moramo biti ujedinjeni.

„Norveška je veoma zadovolјna saradnjom sa UNDP-om kako bi doprinela važnom radu Ministarstva unutrašnjih poslova čija je uloga krucijalna u ovom teškom periodu“, rekao je Sandstad i naglasio da Norveška u kontinuitetu podržava Srbiju od rane faze izbijanja Kovida-19, uklјučujući i  nabavku najneophodnije medicinske i zaštitne opreme.

„Bliski odnosi između Norveške i Srbije postaju sve jači i zasnivaju se na dugotrajnom prijatelјstvu i solidarnosti naših naroda“, zaklјučio je Sandstad.

Zamenik stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Anas Fajad Karman istakao je da je pored ove nabavke opreme i vozila u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije, u okviru donacije Norveške, UNDP imao odličnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i u uspostavlјanju onlajn platforme „Budi volonter“, tokom prvih meseci krize.

„Uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, zajedno sa Kancelarijom za IT i e-Upravu, napravili smo sigurnu i bezbednu mrežu sa više od 7.000 volontera koji su pružili pomoć starijima od 65 godina u 27 opština širom Srbije” naglasio je  Karman.

Donirana vozila, vrednosti 45.000 evra, deo su šire donacije Vlade Kralјevine Norveške namenjene Vladi Republike Srbije, u okviru  projekta započetog u maju ove godine koji su realizovali Ministarstvo za evropske integracije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sa cilјem da se ublaže posledice izazvane virusom Kovid-19.

U okviru tog projekta, Ministarstvu unutrašnjih poslova ranije su donirana sredstva za zaštitu zdravlјa zaposlenih na radnom mestu, uklјučujući sredstva za dezinfekciju ruku i 30 leđnih prskalica za prostorije, pet mašina za čišćenje poda i 98 kontejnera za bezbedan prenos hrane.