Arhiva

Stefanović: Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za našu državu

02.07.2017.
Stefanović: „Ono što građani treba da znaju je da je bezbednosni sistem zemlje uvek aktivan. Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za Republiku Srbiju u ovom trenutku, ali mi bez obzira na to, radimo intezivno da bi takva situacija i ostala i da bi građani mogli da budu potpuno spokojni“
Стефановић:Не постоји озбиљнија терористичка претња за нашу државу
Стефановић:Не постоји озбиљнија терористичка претња за нашу државу
Stefanović:Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za našu državu
Stefanović:Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za našu državu
Stefanović:Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za našu državu
Stefanović:Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za našu državu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas, nakon taktičko-pokazne vežbe pripadnika SAJ-a na Aerodromu „Nikola Tesla“, da je Srbija bezbedna i stabilna zemlja i da u ovom trenutku ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za našu državu.

„Ono što građani treba da znaju je da je bezbednosni sistem zemlje uvek aktivan. Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za Republiku Srbiju u ovom trenutku, ali mi bez obzira na to, radimo intezivno da bi takva situacija i ostala i da bi građani mogli da budu potpuno spokojni“, izjavio je ministar Stefanović.

On je naglasio da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova danonoćno rade kako bi bili spremni da u svim sredinama i svakom delu Srbije odgovore na izazove, od borbe protiv organizovanog kriminala do terorističkih dejstava.

Osvrnuvši se na vežbu pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, Stefanović je rekao da osim te jedinice i u Upravi kriminalističke policije  postoji odeljenje za borbu protiv terorizma i ekstremizma i da ceo MUP radi na tome da ne postoji ozbiljnija ugroženost građana Republike Srbije.

„Danas ste mogli da vidite deo aktivnosti koje sprovodi Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a kao mogući odgovor za svaku vrstu ugrožavanja bezbednosti Srbije, pogotovo kada se radi o najtežim oblicima kriminala, najtežnim krivičnim delima i krivičnim delima vezanim za terorizam“, izjavio je Stefanović.

Ministar je rekao da su pripadnici SAJ-a najelitnija i najobučenija jedinica MUP-a koja je tokom vežbe demonstrirala jedan deo sposobnosti, da za najkraće vreme uđe u dva vozila i reši talačku situaciju.

„Ovo su vežbe koje možemo da prikažemo i koje mogu da se vide, ali se mnogo više toga dešava u preventivnom delovanju policije što ne možemo da prikažemo, jer je to deo posla vezan za bezbednosne aspekte o kojima, ako bi govorili, ugrozili bi bezbednost pripadnika policije i upozorili moguće izvršioce na to šta policija radi da osujeti njihovo delovanje“, istakao je Stefanović.

Ministar je najavio da će se za SAJ, kao i za druge jedinice tokom ove godine nabaviti nova oklopna vozila domaće proizvodnje i da se radi na nabavci nove opreme i uniforme kako bi ova jedinica bila najbolje opremljena i spremna za sve odgovore.

„Iz dosadašnjeg iskustva, nije bilo zadataka koji je njima dat, a da ga nisu rešili, pogotovo kada se radi o najosetljivijim kriznim situacijama“ rekao je ministar Stefanović za pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice.