Arhiva

Stefanović: Skoro 40 odsto izvršenih terorističkih napada u Evropi imalo finansijsku povezanost sa organizovanim kriminalom

19.05.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова рекао је, током предавања које је одржао на белгијском Универзитету Гент, да је скоро 40 одсто извршених терористичких напада у Европи имало финансијску повезаност са организованим криминалом.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova rekao je, tokom predavanja koje je održao na belgijskom Univerzitetu Gent, da je skoro 40 odsto izvršenih terorističkih napada u Evropi imalo finansijsku povezanost sa organizovanim kriminalom.                            

Ministar Stefanović je studentima poručio da je presecanje ovih tokova novca, ali i zajednička borba protiv organizovanog kriminala, ključna za veću sigurnost i bolji život svih građana.

„Važno nam je da policijska saradnja bude što bolja, jer samo kroz zajedničku razmenu informacija i bezbednosnu saradnju možemo da sprečimo teška krivična dela ili da ih svedemo na što manji obim“, rekao je tokom predavanja ministar Stefanović.

On je studente Univerziteta Gent upoznao sa aktivnostima balkanskih organizovanih kriminalnih grupa, njihovom saradnjом sa grupama u Južnoj Americi i rutama kojima se odvija krijumčarenje narkotika na Balkanu.

„Balkanske organizovane kriminalne grupe su poznate po tesnoj međusobnoj saradnji bez obzira na postojeće nacionalne, verske ili političke razlike koje su dovodile do ratova i sukoba u skorijoj prošlosti. Balkansko poluostrvo je jedna od glavnih tačaka ulaska za širenje organizovanog kriminala u Evropskoj uniji. Zato se borba protiv organizovanog kriminala ne sme sagledavati samo kao zadatak ili odgovornost isključivo jedne države, već kao obaveza i odgovornost svih država regiona, kao i Evropske unije“ poručio je ministar.

Stefanović je, kao primere odlične saradnje, izdvojio nekoliko zajedničkih međunarodnih akcija u kojima je učestvovala srpska policija.

„Tokom operativne akcije „Maska“ zajedno sa kolegama iz Belgije, Španije, Portugala,  Holandije i Brazila uspeli smo da zaplenimo 5,5 tona kokaina, 9,5 miliona evra i uhapšeno je 47 kriminalaca. Zajednička akcija srpske, belgijske, nemačke, španske, mađarske i hrvatske policije, kodnog naziva „Vanila“, rezultirala je zaplenom 500 kilograma narkotika i hapšenjem 36 kriminalaca“, naveo je ministar Stefanović.

On se osvrnuo i na rezultate srpske policije u zapleni narkotika i oružja tokom prošle godine.

„U Srbiji smo prošle godine, između ostalog, zaplenili više od četiri tone narkotika, oduzeli 1.881 komad različitog vatrenog oružja, skoro 25 kilograma eksploziva i 47.727 komada municije“ istakao je Stefanović.

Ministar je na kraju predavanja studentima Univerziteta Gent rekao da je Srbija svesna da u borbi protiv organizovanog kriminala nije dovoljno samo usvajati zakone u skladu sa standardima EU, već je neophodno da se stalno radi na daljem unapređenju saradnje između policije, tužilaštva i sudova, kao i na edukaciji kadrova.

„Imajući u vidu da su korupcija i pranje novca važni stubovi organizovanog kriminala, Srbija će se i dalje fokusirati na odlučnu borbu protiv ova dva opasna oblika kriminala. Svesni smo značaja svog geografskog položaja i bićemo stožer u regionalnoj borbi protiv organizovanog kriminala na Balkanu“ zaključio je ministar Stefanović.

Video materijal možete preuzeti sa FTP servera Ministarstva unutrašnjih poslova.