Arhiva

Otkriveno spomen - obeležje stradalim pripadnicima MUP-a

25.05.2018.
Spomen–obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su žrtvovali svoje živote obavljajući službenu dužnost, zarad mira i bezbednosti Republike Srbije, otkriveno je danas u Ulici Omladinskih brigada u Novom Beogradu...
Otkriveno spomen - obeležje stradalim pripadnicima MUP-a
Otkriveno spomen - obeležje stradalim pripadnicima MUP-a
Otkriveno spomen - obeležje stradalim pripadnicima MUP-a
Otkriveno spomen - obeležje stradalim pripadnicima MUP-a
Otkriveno spomen - obeležje stradalim pripadnicima MUP-a
Otkriveno spomen - obeležje stradalim pripadnicima MUP-a

Spomen–obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su žrtvovali svoje živote obavljajući službenu dužnost, zarad mira i bezbednosti Republike Srbije, otkriveno je danas u Ulici Omladinskih brigada u Novom Beogradu.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, nakon ceremonije otkrivanja spomenika, istakao je da više od dva veka policijski službenici svojim životima štite narod i zemlju i naglasio da je njihova dužnost i obaveza da daju najbolje od sebe za siguran i izvestan sutrašnji dan, mirno detinjstvo naše dece i da ispune očekivanja građana.  

„Upravo ovaj spomenik simbolično prikazuje jedinstvo ljudi u plavim uniformama sa svojim narodom. Zaštitnički zagrljaj podseća na brigu o sadašnjosti i brigama u budućnosti, ali predstavlja i osvrt na junačke podvige iz naše prošlosti. Sećanje na 508 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su živote drugih stavili ispred svog je zapravo sećanje na nasleđe koje su nam ostavili. Svetionik požrtvovanja i junaštva, slobode i bezbednosti. Danas im odajemo počast i poštovanje, želimo da pokažemo da nisu zaboravljeni, da čuvamo svetlu uspomenu na njihove junačke podvige i žrtvu“, naglasio je Stefanović.

Ministar je podvukao da se njihova imena moraju izgovarati sa najvećim poštovanjem i da o njihovim porodicama moramo da brinemo kao o svojima.

„Njima je otadžbina bila na prvom mestu. Oni nisu znali za strah, jer su branili živote naše dece, slobodu svoje zemlje i bezbednost svih ljudi. Srbija je kroz istoriju spoznala koja je cena slobode i mira i upravo zato ovim spomen-obeležjem želimo da pokažemo koliko poštujemo hrabre policajce  koji su za državu i narod dali najviše što su imali - svoje živote“, rekao je Stefanović.

U svakoj policijskoj stanici, kako je naveo ministar, mogu se videti slike policijskih službenika koji su stradali obavljajući svoju dužnost.

„Oni su nas naučili kako se nesebično voli svoja zemlja i narod. Upravo to nas obavezuje da požrtvovanjem, profesionalizmom , odgovornošću radimo još više i snažnije za našu Srbiju“, poručio je Stefanović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da država ceni danonoćni rad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i da će dati sve od sebe da policijskim službenicima omogući bolje plate, bolju opremu, kvalitetnije uslove rada i bezbednost njihovim porodicama.

„Podizanjem spomen - obeležja Srbija ponosno čuva uspomenu na sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su svoje živote nesebično dali braneći Srbiju i čuvajući bezbednost svih građana naše zemlje“, rekla je premijerka. 

Brnabić je naglasila je da su hrabrost i požrtvovanost vrednosti koje su oduvek odlikovale srpsku policiju.

„Žrtvom koju su podneli, svojim životima, ovi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su te vrednosti zauvek ugradili u temelje naše policije. Njihova žrtva nije uzaludna. Srbija je danas stabilna i bezbedna zemlja, u kojoj svaki dan živimo i radimo na stvaranju bolje budućnosti“, rekla je Brnabić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je navela, ima jednu od najznačajnijih uloga u stvaranju bolje budućnosti.

„Vi nam pomažete da donesemo i sprovedemo ispravne i hrabre odluke. Bezbednost je jedan od najvažnijih uslova za izgradnju i očuvanje jake i stabilne Srbije. Ako možemo da garantujemo punu sigurnost svim našim građanima i svim našim gostima možemo da računamo na bolji životni standard, na veće plate i penzije, na perspektivu za naše porodice“, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je dodala da uz garanciju pune sigurnosti možemo da računamo i na to da će mladi ostajati u Srbiji, da će biti više dece i da će Srbija biti bogatija.

Brnabić je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova poručila da nastave da rade sa istom posvećenošću u ime hrabrosti i požrtvovanosti, večitih vrednosti koje su im u nasleđe ostavili policajci kojima je posvećeno spomen–obeležje.

Vence na spomen - obeležje položili su predsednica Vlade Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Stefanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici Udruženja penzionera Ministarstva unutrašnjih poslova.